0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Szermaradék a dísznövényekben

Riasztó eredménnyel zárult egy immár másodjára elvégzett németországi felmérés, amelyben dísznövényekben mérték a növényvédőszer-maradékot. A 44 mintának szinte mindegyikében kimutatható volt valamilyen növényvédő szer, sőt a maradékot tartalmazó dísznövényekben átlagosan 7,7 különböző hatóanyag fordult elő. A minták mintegy 40%-ában találtak méhekre erősen mérgező anyagokat.

A vizsgálatok során összesen 64 különböző növényvédő szert mutattak ki, köztük 11 olyat is, amelyek a méhekre nagyon veszélyesek. Corinna Hölzel, a német Környezetvédelmi és Természetvédelmi Szövetség (BUND) növényvédőszer-szakértője szerint a fogyasztók elkötelezettek a méhek és egy sor más rovar védelme iránt, sokszor azonban tudtukon kívül vásárolnak méhbarátnak hirdetett, ám a méhekre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmazó virágokat. Ezekkel a toxikus szerekkel a nektáron és a virágporon keresztül érintkeznek a méhek.

Az idén vizsgált növények csaknem 40%-a tartalmazott olyan peszticidet, amelynek a mintavétel időpontjában már nem volt európai uniós engedélye.

A szakember szerint botrányos, hogy az európai gyártócégek olyan növényvédő szereket adnak el más országoknak, amelyek már nem engedélyezettek Európában. Az ezeket megvásárló országokban aztán egyebek mellett dísznövények termesztése során is felhasználják őket, veszélyeztetve a dolgozókat és a környezetet. A szennyezett virág pedig aztán az EU-tagországokba is eljut. A rovarok, különösen a méhek pusztulásának megállítása, valamint a ter­mesztőtelepeken dolgozók védelme érdekében a BUND azt követeli a szövetségi kormánytól, hogy tiltsa be az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szerek exportját. A fogyasztók számára pedig azt javasolják, hogy helyben termesztett vagy biodísznövényeket vá­sá­rol­janak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet