0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem bírja el az ágazat a 12 eurós minimál-órabért

Megszavazta a Bundestag, októbertől 12 euró lesz a minimál-órabér Németországban. Nem jött jókor, véli a gazdaszövetség, valamint a spárga- és szamócatermesztők egyesülete. A fruchthandel.de portál osztotta meg a két közleményt a friss hírrel kapcsolatban; közös a két szakmai szervezet álláspontjában, hogy az időzítést rendkívül szerencsétlennek vélik, és attól tartanak, hogy olcsó import beáramlásához fog vezetni.

„Különösen a zöldség- és gyümölcstermesztőket, azon belül is a speciális kultúrákat fenntartó gazdaságokat fogja érzékenyen érinteni az emelés, és

a csőd elkerülés érdekében muszáj lesz továbbhárítaniuk az emelést a fogyasztókra.

Ha pedig az áremelést nem fogadja el a piac, akkor külföldről fognak beérkezni a kérdéses termékek, ami tovább rontja az ország amúgy is szerény önellátási fokát, és növeli az importfüggőségét” – fogalmazott Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) elnöke.

Ugyanezt hangsúlyozta Simon Schumacher, a Németországban működő spárga- és szamócatermesztő egyesületek szövetségének elnöke is. Felhívta a figyelmet, hogy miközben a Bundestag a minimálbér-emelésről döntött, a szamócatermesztők éppen szüret előtt álló ültetvényeket számolnak fel, és a spárgások is sorra vonják ki a szedésből az ültetvényeket,

egyszerűen azért, mert nem sikerül olyan áron értékesíteniük, ami a robbanásszerűen emelkedő termesztési költségekkel lépést tartana.

Az üzemek sorra adják fel, illetve koncentrálnak kizárólag a közvetlen értékesítésre. A következmények beláthatók: még több olcsó import Dél-Európából és az unión kívülről, illetve az ezzel járó károsanyag-kibocsájtás a hosszú szállítás során.

Tényleg ez lenne a cél? – teszik fel a kérdést a szakmai szervezetek.

A spárga- és szamócatermesztők javaslatai között szerepel a minimálbér befagyasztásán kívül az idénymunka egyszerűsítése, a hazai kvóta bevezetése a kereskedelemben a szezonnak megfelelően, valamint a származási ország egyértelmű feltüntetésének kötelezettsége (hogy ne legyen megoldás például a náluk is ismert „Németország/Spanyolország” kiírás).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu