Az egykor Görögországon kívül nehezen beszerezhető, az ország híres egészséges joghurtja ma már több száz ízben és változatban kapható a szupermarketekben világszerte. Ez érthető, hiszen a jellegzetesen sűrű joghurtot az orvosok és a táplálkozási szakemberek már régóta dicsérik az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, a fogyasztók pedig szeretik az ízét és az állagát.
De miért is van ez így? Egész egyszerűen a görög joghurt sokkal több fehérjét és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, ami az előállításának módjából adódik.
Miért egészséges a görög joghurt?
A görög joghurtot hagyományosan juh- vagy tehéntejből készítik. (Általában a boltban vásárolt görög joghurt tehéntejből készül.) A legnagyobb különbség a görög joghurt és más joghurtok között az, hogy a görög joghurtot átszűrik, így eltávolítják a savót, és krémesebb, sűrűbb állagúvá teszik. A görög joghurt magasabb fehérje- és alacsonyabb cukortartalma ennek a szűrési folyamatnak köszönhető.
A magas fehérjetartalom segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és vegetáriánusok számára is jó fehérjeforrássá teszi az átszűrt joghurtot. Emellett tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést.
A görög módra készült joghurt jól illik sós és édes ételekhez egyaránt, mivel kellemes íze és állaga van, anélkül, hogy túl édes vagy túl savanyú lenne. Ezenkívül szinte minden olyan receptben helyettesíthető vele a tejföl és a tejszín, amely ezt a kalóriadús ételt igényli, beleértve a mártogatósokat is.
A görög konyha tele van sűrű joghurtot tartalmazó receptekkel, mint például a tzatziki és a joghurtot dióval, gyümölcsökkel és mézzel kombináló édességek. Ez a tejtermék remekül kiegészíti a turmixokat, és akár fűszeres és sós ételek köreteként is fogyasztható.
Krémes, gazdag állaga különösen élvezetessé teszi a görög tejterméket, amely annak ellenére, hogy valójában tápláló élelmiszer, olyan, mint egy dekadens desszert.