youtube://v/5J5rr8bhQgk
Hiába vettük komolyan a figyelmeztetés – Vigyázz méhek! – az Agrotime műsorvezetőjét már az első perceben megszúrta egy méh. Magyarországon az emberek 2 százaléka szenved attól, hogy allergiás a rovarcsípésre. Egész pontosan a leggyakrabban a méh és darázsméreg vált ki heves reakciót. Szerencsére Bányavölgyi Donáta egy piros folttal és pár kellemetlen pillanattal megúszta. A méhészkedésbe bizony ez is beletartozik, de pánikra semmi ok, műsorvezetőnk védőfelszerelésbe öltözve az első sokk után azt is kipróbálhatta, milyen barátságos és hasznos háziállatok a méhek, sőt, némelyiket még meg is lehet „simogatni”.
Hogyan vált belőled méhész?
A családunk 2009-ben kezdett méhészkedni, én akkor még nagyon kicsi voltam. 15 éves koromtól kezdtem rendszeresen járni a méhkasok közé, persze teljesen beöltözve – bevallom, eleinte féltem.
Egy igazi mézkülönlegességre bukkantam nálatok, rózsaszirmos akácméz. Hogyan készülnek ezek az izgalmas termékek?
Anyukám kísérletező kedvének hála. Az ő ötlete volt, hogy próbáljunk ki különböző növényeket, melyek használata mellett megmarad a méz természetessége. A rózsaszirmos méz például kiváló palacsintára, vagy fagyira, de akár friss gyümölcsökkel is nagyon ízletes és egészséges limonádé is könnyen készíthető belőle.
Miért tartod fontosnak, hogy a fiatalok is megismerjék a méhészetet
Amellett, hogy egy egészséges élelmiszer, a mézfogyasztás számos jótékony hatással jár, a beporzók szinte minden növény szaporodásához elengedhetetlenek. A magyar méz pedig kifejezetten jó minőségű, rengeteg virágról tudnak itthon a méhek hordani, és fontos, hogy megőrizzük a hazai piacot, és ne szoruljunk silányabb importra.
Ha tetszett az első adásunk, kövessenek minket youtube és facebook oldalainkon, ahol sok más érdekes videó mellett ezentúl rendszeresen mutatunk be szakmákat fiatal gazdálkodók életén keresztül.