0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A loncnak újra a házipatikában lenne a helye

A lonc határozottan szeretetreméltó, mindenkit megérint, aki elmegy mellette. Mégis legtöbbször úgy tekintünk rá, mintha csak egy magával ragadó illatú cserje lenne, pedig rengeteg érdekes lehetőséget tartogat számunkra. Jól tesszük, ha ezután áthelyezzük fejünk raktárában a gyógynövények számára létesített fiókba, mert a helye ott megkérdőjelezhetetlen.

A bodzafélék családjába tartozó japán lonc (Lonicera japonica) közkedvelt félörökzöld, aki leginkább félárnyékos helyen érzi otthon magát. A néphit úgy tartja, hogy védelmezi azt a helyet, ahova ültetik. Ez az erős növekedésű kúszónövény akár 6 méteres hajtásokat is növeszthet. Kerítés mellé ültetve rövidesen egy látványos és pompásan illatozó élő falat alkot. A kezdeti segítség után hamar ráérez a szövés- menés ízére és rövidesen dúsan körülfonja azt. Enyhébb teleken megőrzi lombját, csak erősebb fagy esetén csupaszodik le.

Frissítő és fényűző élmény

Kellemes illatú, fehér virágait május végén- június elején kezdi bontogatni, minden nap hajtásonként egy- egy emeletet, míg szépen végighalad annak teljes hosszában. Késő délután nyílnak és mámorító illattal itatják át a környéket.

A legtöbb virágot júniusban ontja, de egész őszig minden nap lehet számítani néhányra. Szépségét és frissességét gyorsan elveszti, ezért a délelőtt a legalkalmasabb időpont a gyűjtésre.

Így rovarbarátainknak is marad elég idejük meglátogatni és egy jót lakmározni. Reggel még igen nagy tolongás lehet körülöttük, a zsibongást a nap melegével feltöltődött pollinátorok szorgoskodása okozza. A szomjas vándorok a fehérfalú fogadó legbelsőbb zugaiban frissítő nektárcseppecskét találnak, és ezért megéri időben felkelni.
Tehát a napi hűsítőnkhöz szükséges virágokat nagy odafigyeléssel csipegessük, vigyázva a piciny életekre. Mivel nem mossuk meg felhasználás előtt, különösen lényeges, hogy tiszta helyről gyűjtögessünk. A forró nyári napokon bizony hálásak leszünk hűtő tulajdonságáért. Dobjunk egy kisebb marékkal egy kancsó szobahőmérsékletű, szűrt vízbe és hagyjuk egy kis időt a csodának. Egy óra múlva a világ egyik legfinomabb italát szürcsölhetjük. Hűtő hatását mentával vagy citrommal fokozhatjuk.

A virágokból koktélokhoz és édességekhez illő szirup, valamint gyógyméz, likőr, fagylalt, tea és az előbb említett aromás víz készíthető.

A XVII. században még a házipatika nélkülözhetetlen elemének tartották.

Méregtelenít

Segít a májnak és a nyirokrendszernek a méregtelenítésben. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és eltávolítja a felesleges vizet a testből.

Támogatja a védekezést

Élénkíti az immunrendszert, segít a fertőzések megelőzésében. Antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatású. Elpusztít számos mikrobát és megakadályozza azok fejlődését. A légtérbe juttatva fertőtleníti a helyiség levegőjét.

Sokféle fájdalmat csillapít

A hagyományos kínai orvoslásban régóta alkalmazzák fájdalomcsillapításra valamint gyulladáscsökkentőként. A kutatások során a butanol frakcióba tartozó lonicerozid A, a lonicerin és a loganin az aszpirinhez hasonló gyulladáscsökkentő hatást mutatott. Képes enyhíteni a krónikus betegségek, a friss sérülések és a műtéti beavatkozások miatt jelentkező fájdalmakat. Illóolaja inhalálva pillanatok alatt csillapítja a fejfájást.

Fürdővízhez, borogatáshoz, kenőcsökhöz adva vagy belélegezve megszünteti az ízületi izom- és csontfájdalmakat.

Csökkenti a vércukorszintet

Illóolaja bizonyítottan szabályozza a vércukorszintet és fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, ezért szedésével kapcsolatban a kezelőorvossal feltétlenül szükséges konzultálni. Javítja a bélrendszer állapotát és pozitív hatással van a mikrobiomra. Csillapítja az emésztőrendszer görcseit, támogatja az emésztést, enyhíti a puffadást és a hasfájást.

Tisztítja a légutakat

Segít fellazítani és eltávolítani a letapadt váladékokat a hörgőkből, enyhíti a köhögést, megnyugtatja a gyulladt torkot, sőt még asztma esetén is enyhülést hozhat. Erős hűtő hatása miatt gyakran használják láz, fertőzések, bőrgyulladás esetén. Meghűlés, valamint influenza esetén forrázatot készítünk a szárított vagy nyers virágokból és borogatást teszünk a torokra, mellkasra és a csuklókra. Hideg környezetben és időszakokban éppen ezért megfontolandó a használata.

Javítja a hangulatot

Jótékony hatással van az idegrendszerre, stresszoldó, nyugtató, támogatja a relaxálást, valamint antidepresszáns hatással is rendelkezik. Illata a szívünkig hatol és a szeretet pihe-puha palástját teríti ránk. Ha ezt az érzést szívesen továbbadná, üzenje meg lonccal szíve választottjának, hogy minden együtt töltött pillanat maga a mennyország.

Sebgyógyító és bőrápoló

Külsőleg fertőtlenítő, összehúzó hatású és gyorsítja a sebgyógyulást. Illatszerekhez és bőrápolószerekhez is használják, mivel késlelteti a ráncok és az időskori foltok megjelenését, csökkenti a bőr gyulladtságát, továbbá harcol a pattanások ellen. Hidratálja a száraz, töredezett hajat. Az illóolaj kissé fényérzékennyé teszi a bőrt, tehát a nyári alkalmazásakor erre oda kell figyelni.

Érdemes minél több időt eltölteni e bűbájos virágok társaságában, mert képesek felüdíteni a testet és a lelket. Az is elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét bekerül a házipatikánkba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu