0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói olyan bevonatot hoztak létre, amelyet az élelmiszerekre lehet permetezni. Így a bevont termékek hosszabb ideig frissek maradnak.

Az általuk alkalmazott technológia az növényi hulladékból kinyerhető biopolimerek átalakításán alapul. A biopolimereket intelligens szálakká alakítják át, amelyek közvetlenül élelmiszertermékek bevonására használhatók. Ez az alternatíva nagyszerű megoldásnak tűnik a jelenlegi műanyagokkal szemben,

amelyek újrahasznosítása nem hatékony, és több száz évbe telik, mire lebomlanak a környezetben.

Természetesen az ilyen típusú technológiának jó néhány feltételnek meg kell felelnie ahhoz, hogy bekerüljön a mindennapi használatba. De vajon tényleg működik-e egy ilyen spray bevonat? Ha igen, milyen mértékben? Mint a kutatócsoport tagjai kifejtik, az új anyaggal bevont termékek körülbelül 50 százalékkal tovább maradnak frissek, mint a bevonat alkalmazása nélkül.

A spray poliszacharidokat, azaz az élelmiszerekben gyakran előforduló szénhidrátokból álló rostokat tartalmaz. Ezeket egy hajszárítóra hasonlító fűtőberendezéssel kezelik, majd az élelmiszerekre permetezik. A rostokat kakukkfűolajban, citromsavban és nizinben (policiklikus peptid) áztatják.

Mindezek az összetevők antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetes módon fordulnak elő. Jelenlétüknek köszönhetően az élelmiszereket kisebb valószínűséggel támadják meg káros mikroorganizmusok.  

Fontos, hogy az alkalmazott bevonat nemcsak a korai romlás elleni védelmet biztosítja, hanem fizikai gátként is működik a sérülésekkel szemben. És ha például kedvet kapunk egy avokádó elfogyasztásához, csak annyit kell tenni, hogy leöblítjük vízzel. Maga az anyag pedig könnyen lebomlik, természetes körülmények között mindössze három nap alatt, állítják a kutatók.

Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy a műanyagszennyezés problémája egyre súlyosabbá válik. A tanulmány egyik szerzője, Philip Demokritou hozzáteszi, hogy

az elmúlt 50-60 évben mintegy 6 milliárd tonna műanyaghulladék került a környezetbe.

Ezek már az Antarktiszon is jelen vannak, ahol a hóval együtt a felszínre hullanak, mikroműanyagok formájában. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat még nem ismerjük jól, de minden jel arra mutat, hogy ennek negatív következményei lesznek, amelyek az elkövetkező években válnak nyilvánvalóvá.

Forrás: focus.pl