0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Az elmúlt időszakban igazi nyári időjárás uralkodott országszerte. A nappali maximumok rendre meghaladták a 30 °C-ot, éjszakánként általában 15-20 °C-ot lehetett mérni. Sokszor fújt a szél, de csapadékot nem hozott, így tovább tart az ország középső és keleti részét sújtó aszály. A hosszan tartó száraz és meleg idő elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez. Sorra érnek a nyárelő gyümölcsei, így maradéktalanul be kell tartani a növényvédelmi előírásokat.

A meleg idő és a hasznos ragadozó rovarok hatására szinte minden gyümölcsfélén számottevően csökkent a levéltetű-fertőzöttség, így van ez az almásokban is,

a vértetű-kolóniák azonban a zárt lombkorona klímájában továbbra is terjednek. Különösen nehéz a helyzet, ahol sok a lombkoronán belüli vízhajtás,

mert ott a legkedvezőbbek az életfeltételek a károsító számára. Az almamoly rajzása változatlanul folyamatos és erős, a fogási adatok heti 30-35 darabról számolnak be. Ugyancsak intenzíven rajzanak a kaliforniai pajzstetű lárvái, és repül az almalevél-aknázómoly is. A lisztharmatfertőzés gyakorisága szinte mindenütt emelkedett, kezeletlen ültetvényekben nem ritka, hogy a hajtások 35-40%-a beteg. A meleg és száraz idő átmenetileg korlátozta a varasodás terjedését, de folytatni kell a megelőző védekezést.

Csonthéjas-ültetvényekben a korábbi esők és viharok nyomán sok a moníliával fertőzött gyümölcs, különösen a cseresznye érett termései károsodtak. Folytatni kell a védekezést a sztigminás és blumeriellás levélfoltosság ellen, mert a szüret miatt erre kevésbé volt lehetőség.

A cseresznyelégy repülése minimálisra csökkent, a fertőzött termések aránya mindössze néhány százalék, viszont a keleti gyümölcsmoly ismét emelkedő létszámban repül a feromoncsapdákba,

és őszibarackban sok a fertőzött hajtásvég. A szilvamoly is stabilan rajzik, a csapdák hetente 25-40 egyedet fognak.

A szőlőültetvények fejlődése intenzív, időszerű a hajtásválogatás és a túl nagyra nőtt hajtások csonkázása. A lisztharmat első tünetei már megjelentek a bogyókon is, a további terjedéshez kiválóak a feltételek.

A peronoszpórának a száraz és meleg idő nem kedvez,

a fertőzés feltételei csupán a nyugati, korábban csapadékos tájegységekben vannak meg, ezeken a helyeken levélen és fürtön egyaránt megfigyelhetők a tünetek. A tarka szőlőmoly most nem rajzik, viszont az amerikai szőlőkabóca lárváinak 40%-a elérte az L3-as fokozatot, így indokolt a védekezések megkezdése.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet