A tojás valójában egy remek reggeli fogás lehet. Tele vannak fehérjékkel, vitaminokban gazdagok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek még az agy fejlődését is segíthetik.
De pontosan mi a legjobb és legegészségesebb módja a tojás elkészítésének? Dr. Yelena Deshko természetgyógyász és általános háziorvos segít eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.
A tojás egészségügyi előnyei
Dr. Deshko mindenekelőtt elmondja, hogy: „A tojás egy csodálatos élelmiszer, ha a tápanyagsűrűségről van szó. Egy átlagos tojás körülbelül hét gramm fehérjét és jelentős mennyiségű B-vitamint, D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor és a szelén.” Hozzáteszi, hogy a tojásban található fehérjetartalom segít stabilizálni a vércukorszintet és növeli a telítettséget az étkezések között, ami hasznos az étel utáni sóvárgás szabályozásában.
A tojásfőzés legjobb módja
Mint korábban említettük, a tojást sokféleképpen elkészíthetjük. Dr. Deshko szerint a legegészségesebb főzési módok során nem adnak hozzá extra olajat vagy vajat (mivel a tojásban természetesen sok a telített zsírsav). Az olyan elkészítési módok, mint a főzés, a párolás vagy a sütés segítenek a tojás tápértékének kiaknázásában anélkül, hogy növelnék a zsír- és kalóriatartalmát.
Hasonlóképpen az Insider által közzétett cikk is beszámol arról, hogy a párolás kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sütés, mivel kevesebb hőt és hozzáadott olajat igényel. Emellett a tojás főzése során nem sérül a tojássárgája, amely az összes tápanyagot egy helyen tartalmazza.
Ha a tojást további összetevőkkel, például olajjal és vajjal főzzük, az csak rontja a tápértékét. Ha igazán fel akarjuk dobni az ételt, akkor zsírégető fűszereket, például csípős szószt vagy cayenne-i borsot adhatunk hozzá.