0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új biológiai fegyver az erdei iszalag ellen

Két ígéretes biológiai vé­dekezési módszert is vizs­gálnak Új-Zélandon az erdei iszalag ellen. A védekezést az indokolja, hogy a behurcolt kúszónövény gyorsan dominánssá válik a számára megfelelő élőhelyeken, és akár 20 méteresre is megnövő száraival megfojtja a többi növényt.

Az országban az iszalag két kártevőjével is kísérleteznek. A Manaaki Whenua Landcare Research kutatói a levéldarázzsal (Monophadnus spinolae) már másodszor próbálják megakadályozni a kúszó gyomnövény terjedését. Már 1998-ban is szabadon eresztettek belőle több populációt, de az időjárás kedvezőtlen alakulása és emberi beavatkozások miatt nem maradtak meg, az intézmény kipusztultnak nyilvánította őket. Szerbiából szereztek be új populációt, amit 2015-ben Lincoln település környékén eresztettek szabadon.

Néhány évvel később, 2019-ben a fővárostól, Wellingtontól északra helyeztek ki több ezer lárvát és megtermékenyült felnőtt egyedet. A kétéves utánkövetés alapján ez a populáció végre meghonosodott, és már újabb generációk is megtelepedtek az iszalagon.

A másik ígéretes élőlény egy gubacsatkaféle. Az alig 2 milliméteres atkák a kúszónövény levelét és virágját fogyasztják. Rágásuk hatására a növény gubacsok fejlesztésére fordítja az energiáját, amitől leáll az iszalag növekedése.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság