0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szeptemberben indul újra a felújított Zselici Csühögő

2022 elején elindult a több mint 120 éves, rendkívül népszerű Almamelléki Állami Erdei Vasút, azaz a Zselici Csühögő felújítása. A beruházás végét július közepére tervezték, de az elmúlt hónap szélsőséges időjárása, nagy esői miatt nagy mennyiségű sár zúdult a pályára, amely nagyban nehezítette a munkálatokat.

A vasúti pálya felújításának befejezése szeptember 15-re tolódik. A szintén megújuló almamelléki állomásépületbe tervezett, a Biedermann családról és a kisvasútról szóló kiállítás várhatóan szeptember végén nyílik.

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon

– ez utóbbi, a „Zselici Csühögő” tavaly ünnepelte fennállásának 120 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból a kisvasút teljes felújításon esik át.

A Dél-Dunántúlon, a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya napjainkra erősen elavult. A Mecsekerdő – a Kormány által biztosított pályázati forrásból – 2022 első felében újítja fel a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épít és egy új kiállítást is kialakít. A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.