0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bükki erdőtűz – cél az élőhelyek helyreállítása

A jávorkúti tüzet sikerült megfékezni, de az aszály tovább tombol, ezért erdőterületen tüzet gyújtani továbbra is tilos! A kár felszámolásának előkészületeit megkezdte az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakszemélyzete.

A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is.

A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata.

Ez a károsodott faanyag kitermelését és elszállítását, a természetes úton megújulásra képes fiatal csemeték tőrevágását, valamint a termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést, azaz csemeteültetést jelent a gyakorlatban – tájékoztatott Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

A munkák elvégzése, az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat, de az élet nem áll meg, az erdő megújul. A további tűzesetek megelőzésére a továbbiakban is nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért

az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai fokozottan ellenőrzik az életbe lépett tűzgyújtási tilalom betartását, amely a kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

Az erdőgazdaság emellett tisztelettel kéri a dohányzókat, hogy fokozott figyelemmel oltsák el a cigarettacsikket, s lehetőleg zárható hamutartót használjanak. Amennyiben füstöt, tüzet észlelnek erdőterületen ebben a veszélyeztetett időszakban, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot. A károsodott faegyedek kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek, a lábon álló odvas fák, égett facsonkok baleset- és életveszélyesek lehetnek.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt. közlemény