0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte

Több ezer tűzoltó próbálja megfékezni a erdőtüzeket Portugáliától Horvátországig. Az idei száraz, forró nyár egy országot sem kímél. A portugál Lousa környékén a héten 46,3 fok volt, egy francia régióban 2700 hektár erdő égett le, a horvát tengerpart közelében olajfaültetvény égett porrá.

Portugáli és Nyugat-Spanyolország területén 20 erdőtűzzel kellett megküzdeniük a tűzoltóknak a héten, falvakat, üdülő negyedeket, kempingeket ürítettek ki.

Franciaország délnyugati részén több száz tűzoltó küzdött 2 helyszínen a lángokkal, a siker érdekében hat vízi bombázó repülőgépet is bevetettek. 

Horvátországban több mint 350 tűzoltó, valamint 75 rendőr és számos katona vesz részt az oltási akcióban.

Portugália

Leiriában, ahol eddig több mint 3000 hektár égett le, a hatóságok lezárták a főbb autópályákat és mellékutcákat, mivel az erős szél megnehezítette a tűzoltók munkáját. Portugália legfontosabb autópályáját, amely a fővárost, Lisszabont köti össze Portóval, szintén lezárták egy másik, északabbra terjedő tűz miatt.

Csak Leiriában közel 900 tűzoltó küzdött három aktív lánggal, míg az egész portugál szárazföldön 2841 tűzoltó és 860 jármű volt a helyszínen.

A kisebb településeken sokan a helyiek közül háziállatokat mentettek, míg mások a tűzoltóknak segítettek.

Portugália déli, turisták által kedvelt Algarve régiójában, Faro városában is tűz ütött ki, amely átterjedt a Quinta do Lago luxus-üdülőhelyre. Az interneten megosztott videókon látható, amint a lángok a villák közelébe csapnak, pálmafákat és a golfpálya egyes részeit égetik.

youtube://v/O4-3T5VSTLs

A szerdai legmagasabb hőmérsékletet Lousa városban regisztrálták, 46,3 Celsius-fokot, mely mindössze egy fokkal alacsonyabb a 2003-as rekordnál.

Franciaország

A franciaországi Gironde régióban eddig több mint 2700 hektár égett le. Két jelentős tűzvész tombol az országban, az egyik a Bordeaux-tól délre fekvő Landiras város környékén pusztít, ahol az utakat lezárták, és 500 lakost evakuáltak.

A másik tűzvész az Atlanti-óceán partja mentén, az Arcachon-öböl térségében található ikonikus Pilat-dűne – Európa legmagasabb homokdűnéje – közelében pusztít. Itt 6000 embert evakuáltak a környező kempingből. Őket egy helyi kiállítási központba vitték menedékbe.

youtube://v/HuTPhyFl7r0

Horvátország

Repülőgépekkel és a katonaság bevonásával oltják a tüzet a horvát tengerparton, ahol a tomboló erdőtűz már több mint húsz házat emésztett fel – jelentette a Vecernji List című helyi lap csütörtökön.

Több mint 350 tűzoltó, valamint 75 rendőr és számos katona vesz részt az oltási akcióban, illetve a helyi lakosság is oltja a tüzet. A hivatalos jelentések szerint körülbelül 3300 hektáros területet érint a tűz.

A Vecernji List jelentése szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, számos jármű égett porrá, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált.

A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zára (Zadar) közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.

A helyiek evakuálása folyamatos, szárazföldön és vízen is menekítik az embereket. A Sibenik környéki utak egy részét teljesen, más részét részlegesen, illetve rövid időre lezárták.

Csütörtök hajnalban a lángok Sibenik és Vodice között csaptak fel, a tűz átterjedt a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is, illetve a Vodice melletti Zatonra.

A horvát meteorológiai intézet jelentése szerint a hét további részében is extrém melegre és szárazságra kell számítani, Európát ugyanis ismét elérte egy erőteljes hőhullám.

Harminc százalékkal több erdőtűz

A Meteorológiai Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a hőhullám Európa nagy részén terjed és erősödik.

Az ENSZ 2022 februárjában kiadott jelentése szerint az ember okozta éghajlatváltozás aszályokat idéz elő, így a szélsőséges erdőtüzek száma a következő 28 évben várhatóan 30%-kal fog növekedni.

A perzselő hőmérséklet szerdán Kína Jangce folyó medencéjén is végigsöpört; a tűzoltók erdőtűzzel küzdöttek a törökországi Datca turistaváros közelében; Texasban pedig minden eddiginél nagyobb volt az áramfogyasztás, mert aki csak tudta, folyamatosan járatta a légkondicionálóját.

Forrás: Reuters/MTI