Ez az eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta igen népszerű nyári frissítő lett.
Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.
Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancs ( néha aroma), illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 térfogat százalék körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott, a nyári melegben ezért is népszerű hűsítő ital.
Amikor a vízfogyasztás veszélyes volt…
A hagyományos sangria vörösborból, apróra vágott gyümölcsből, szeszes italokból és fűszerekből készül – ezek kölcsönözik aromájukat és finom ízeiket az italnak. Bár az ital eredete homályba vész és Spanyolországgal hozzák kapcsolatba.
Azonban vélhetően már az ókori rómaiak is fogyasztottak valami hasonlót amikor a járványok miatt nem biztonságos ivóvizet borral, gyógynövényekkel és fűszerekkel „erősítették”.
A 1964-es világkiállításon New York-ban a spanyol pavilonban mutatták be ezt az italt, világszinten a népszerűsége akkortól kezdett fokozódni. Az Európai Unió törvényi szabályozása (2014. óta) a sangriát „aromatizált boralapú italként” határozza meg.
Így készítsük házilag
A sangria egy nagyon változatos ital, hiszen az alapjául szolgáló bort, a gyümölcsöket, a fűszereket is mind változtathatjuk, valamint az édessége is szabályozható, tehát ez egy igazán sokféleképpen személyre szabható ital…
A sziruphoz: 10 dkg barnacukor, 1 dl narancslikőr és fahéj szükséges. Ezen kívül kell még 1 üveg vörösbor, 1-1-narancs, lime, citrom, fél kilogramm gyümölcs, például őszibarack, 5 dl jéghideg szóda és jégkocka.
A cukrot tűz felett feloldjuk a narancslikőrben, hozzáadjuk a fahéjat, majd kihűtjük. Hozzáöntjük a vörösbort, és jól lehűtjük. A citrusféléket felszeleteljük, a barackot darabokra vágjuk, a borhoz adjuk. Hozzátesszük a jeget, valamint a szódát, és már fogyasztható.