0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Borból üdítőital – akár házilag is

A sangria kedvelt bor alapú üdítőital, ám nevének fordítása nem túl bíztató: érvágást, vérontást jelent a spanyol vér szóból eredeztetve.

Ez az eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta igen népszerű nyári frissítő lett.

Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.

Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancs ( néha aroma), illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 térfogat százalék körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott, a nyári melegben ezért is népszerű hűsítő ital.

Amikor a vízfogyasztás veszélyes volt…

A hagyományos sangria vörösborból, apróra vágott gyümölcsből, szeszes italokból és fűszerekből készül – ezek kölcsönözik aromájukat és finom ízeiket az italnak. Bár az ital eredete homályba vész és Spanyolországgal hozzák kapcsolatba.

Azonban vélhetően már az ókori rómaiak is fogyasztottak valami hasonlót amikor a járványok miatt nem biztonságos ivóvizet borral, gyógynövényekkel és fűszerekkel „erősítették”.

A 1964-es világkiállításon New York-ban a spanyol pavilonban mutatták be ezt az italt, világszinten a népszerűsége akkortól kezdett fokozódni. Az Európai Unió törvényi szabályozása (2014. óta) a sangriát „aromatizált boralapú italként” határozza meg.

Az uniós jogszabályok szerint az előkevert sangriát kereskedelmi forgalomban sangria néven csak akkor forgalmazhatják, ha az Portugáliában vagy Spanyolországban készült. A többi tagállamnak ” ,,,-ban gyártott ízesített boralapú italként” kell hirdetnie, elneveznie.

Így készítsük házilag

A sangria egy nagyon változatos ital, hiszen az alapjául szolgáló bort, a gyümölcsöket, a fűszereket is mind változtathatjuk, valamint az édessége is szabályozható, tehát ez egy igazán sokféleképpen személyre szabható ital…

A sziruphoz: 10 dkg barnacukor, 1 dl narancslikőr és fahéj szükséges. Ezen kívül kell még 1 üveg vörösbor, 1-1-narancs, lime, citrom, fél kilogramm gyümölcs, például őszibarack, 5 dl jéghideg szóda és jégkocka.
A cukrot tűz felett feloldjuk a narancslikőrben, hozzáadjuk a fahéjat, majd kihűtjük. Hozzáöntjük a vörösbort, és jól lehűtjük. A citrusféléket felszeleteljük, a barackot darabokra vágjuk, a borhoz adjuk. Hozzátesszük a jeget, valamint a szódát, és már fogyasztható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu