0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Veszélyben a hummusz

Csicseriborsóból 20 százalékkal kevesebb mennyiség érhető el idén, ami az árára is hatással lesz, vélik a piaci elemzők, Az okok az orosz-ukrán háborúra és az éghajlati válságra vezethetők vissza. A csicseriborsóból készült hummusz akár hiánycikk is lehet.

A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, sok helyen tömegélelmezési cikk. Hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így például a vegánok számára szinte kikerülhetetlen.  Mivel alacsony ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú egy igazán szuper élelmiszerként tekintünk rá. 

Most viszont veszélybe került az elérhetősége, és valószínűleg az ára sem marad kedvező.

A Global Pulse Confederation kereskedelmi szervezet szerint idén 20 százalékkal csökkenhet a csicseriborsó globális mennyisége, aminek fő oka az éghajlatváltozás és az ukrán-orosz háború okozta helyzet, ami felborította a hüvelyes kereskedelmét.

A csicseriborsó és a belőle készült krémes hummusz iránti kereslet növekedése egybeesett a terméshozam csökkenésével az Egyesült Államokban és Ukrajnában, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal. Ez azért figyelemreméltó, mert Oroszország teszi ki a termény globális exportjának legalább negyedét, ami évi 200-250 000 tonnás értéket jelent.

További nehezítő tényező, hogy a háború miatt az ukrán gazdák idén csak nagyon korlátozott mennyiségben tudtak csicseriborsót vetni, ami körülbelül közel. 50 000 tonna veszteséget jelent.

A termés nagy részét általában Harkiv tartományban termesztik, ahol ezt most a harcok akadályozzák.

Az Egyesült Államokban viszont a legnagyobb problémát az időjárás jelenti. Az ország a világ negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőre, és az éghajlatváltozás miatt az ottani gazdáknak komoly gondot okoz a beérkező megrendelések teljesítése.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi aszályos időjárás Washington és Észak-Dakota államokban 10,5 százalékkal csökkentette a csicseriborsó kínálatát az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor az idei katasztrofális időjárási körülmények miatt a gazdák 5 százalékkal kisebb területet tudtak bevetni a növényből, mint tavaly.

Ez természetesen drasztikus áremelkedést eredményezett a piacon. A csicseriborsó idén 12 százalékkal drágább, mint a tavalyi év azonos időszakában, és akár 17 százalékkal drágább, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl