0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Biostimulátor a Debreceni Egyetemről

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, hét év kutatómunkájának eredménye, egy különleges tulajdonságokkal rendelkező biostimulátor.

Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára és Kovács Csilla, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Újfehértói Kutatóintézet Gyümölcstermesztési, Fajtafenntartási és Génmegőrzési Osztályának vezetője 2015-ben kezdte meg kutatását a Tokaji borré­gióban.

Egészséges növényekből két gombatörzset izoláltak, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, és jótékony hatást fejtenek ki a szövetekben,

foglalta össze az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható a termék jellemzőit Karaffa Erzsébet. A Tricho Immun biostimulátor a piacon egyedülálló termék, Európában jelenleg nincs forgalomban hasonló növénykondicionáló készítmény. Hatékonyságával kapcsolatban öt éve végeznek szabadföldi kísérleteket, ezek bizonyítják az eredményességét, a mintákban kimutathatók a biostimulátor pozitív hatásai.

Kovács Csilla a PhD-munkája során hét éve kezdett mikrobákat kimutatni tokaji szőlőkből. Ott talált néhány jól fejlődő tőkét a sok fertőzött között, és azokból izolált két Trichodermát, amelyek a Tricho Immun meghatározó elemei. A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15%-ot.

A termék védelmet nyújt a biotikus és az abiotikus stresszel szemben egyaránt, fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben,

továbbá megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését. Egyelőre biostimulátorként kapott engedélyt, de biofungicidnek is tekinthető, mert in vitro tökéletes hatást ér el a virágfertőző moníliával és a meggy antraknózisát okozó gombával szemben. Gyakorlati tapasztalatok szerint pedig visszaszorítja almában a varasodást és a nektriás ágrákot. Ez annak köszönhető, hogy a Trichoderma-fajok hiperparazita gombák, amelyek a kórokozó gombákon élősködnek. Metszés után hektáronként egy kilogrammos adagban kipermetezve a készítményt, a Trichodermák bejutnak a fás szövetekbe és ott csúcsi és gyökérirányba is mozognak, oda jutnak, ahol táplálékot találnak.

Eredetileg szőlőben a mind súlyosabb gondokat okozó fás betegségek ellen akartak kifejleszteni egy gyógyhatású készítményt, a lehetőségek azonban nem korlátozódnak a szőlőre.

A hiperparazita gomba nagyon gyorsan szaporodik, főként hűvösebb időben, ezért alkalmas a metszés utáni kijuttatásra. Rézzel együtt adagolható, de a kén nagyon visszafogja a szaporodását, és további kísérletek folynak más gombaölő szerekkel is, tudtuk meg Kovács Csillától. Engedélyeztetés előtt azt is szigorúan vizsgálták, hogy nem káros-e a termék az emberi egészségre.

A Debreceni Egyetem úttörő szerepet tölt be a hazai technológiatranszfer- programok kidolgozásában, a magyar egyetemek közül elsőként indított Proof- of-Concept programot az intézményben keletkezett kutatási eredmények hasznosítására.

Bene Tamás, az egyetemi Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vezetője szerint az egyetem fontos célja, hogy a kutatási eredmények ne csak tudományos publikációk, hanem konkrét termékek és szolgáltatások formájában is megjelenjenek és hasznosuljanak. Ezt a folyamatot támogatja az UD-IMPACT program, mely a Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) finanszírozásával valósul meg.

A Tricho Immun az első olyan piaci termék, mely így jutott el a technológiatranszfer fázisába. A Danuba Kft.-vel született licenciamegállapodás, melynek értelmében a hazai cég vezetheti piacra a terméket.

A Danuba környezetbarát és biokészítményeket, tápanyagokat forgalmaz, termékei jelentős részét külföldről szerzi be. Zajácz István ügyvezető ezért is örült annak, hogy itthon ilyen minőségű Trichodermát találtak. Ezeknek a gombáknak a jótékony hatása közismert, azonban a Karaffa Erzsébet és Kovács Csilla által leírt fajok hatása és eredményei Európában, sőt világszerte is egyedülállóak.

A Tricho Immun már kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható. A Danuba Kft. 100 grammos kiszerelésben is elérhetővé tette a fogyasztók számára a Debreceni Egyetem kutatói által elért tudományos eredményeken alapuló terméket.

Forrás: Kertészet és Szőlészet