0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Tücsökfarmot létesítenének és a permetező drónok használatát segítenék a MATE innovatív hallgatói

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) két hallgatói csapata – a Cricks és az Agrodrone System – is bemutatkozhatott a Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day rendezvényén, ahol a felsőoktatásban résztvevő fiatalok legkiemelkedőbb vállalkozásötleteit hallgatták meg a vállalkozói és a befektetői szakma nagyjai.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásából megvalósuló Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország felsőoktatási szintű, kétféléves, vállalkozásfejlesztés fókuszú e-learning kurzusa. A kurzus I. félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése került a fókuszba, míg a II. félévben egy vállalkozás felépítéséhez szükséges gyakorlati tudás elsajátítására volt lehetőség.

A MATE-n a kurzus első részét az őszi félévben 200 hallgató, a második részét a tavaszi félévben 55 hallgató vette fel. Közülük 26 fő 4 hónapon át 150 000 Ft ösztöndíjat is kapott projektje megvalósításához.

Ezt követően az oktatási intézmények és a hozzájuk rendelt mentorok értékelték a hallgatók projektötleteit, a húsz legkiemelkedőbb csapat pedig bemutatkozhatott a Demo Day rendezvényen, hogy akár befektetőt is találhassanak ötletük megvalósításához.

A MATE Innovációs Központja mással is segítette a MATE érintett hallgatóit. Egyrészt kétnapos tréninget szerveztek részükre, hogy a projektgazda- és projekttag hallgatók megerősítésre kerüljenek szerepkörükben, továbbá a korábban elsajátított alapkészségeket tudatos szintre hozzák és továbbfejlesszék. Másrészt kidolgoztak egy speciális tréningprogramot Innovációs Indítópult néven, hogy a hallgatók megismertessék az ötletek megvalósításához vezető út kiemelt fontosságú állomásait.

A Demo Day-en a MATE két csapata mutatkozott be. Az Agrodrone System csapata – Pintér Bertold projektfelelős (MATE), Gáspár Berta (BME), Ottóffy Bálint (BCE), Nagy Attila Sándor (MATE), Jaroszczák Szabó Bence (ÓE) – egy drónnal végzett permetezést támogató kiegészítőt készített. Figyelembe véve az ágazat rövid történetét, a piac jelenleg csak a permetező drónokból és azok közvetlen kiegészítőiből áll, azonban a támogató ágazatoknak ahhoz még nem volt ideje alkalmazkodni, a permetezést végzők tehát otthon készített gyors megoldásokat alkalmaznak.

Az Agrodrone System csapat fő célja egy olyan komplex szolgáltatás, ami a létező és akár az eddig fel nem merült problémákra is megoldást nyújt a drónnal permetező gazdáknak, szolgáltatóknak.

A rendszerük az automata permetlé-keveréstől és annak drónba töltésétől a drón tárolásán át az akkumulátorok töltéséig mindent magába foglalna.

A Cricks csapata – Kósa Bernadett projektfelelős (MATE), Bárczi Emese (MATE), Molnár Boglárka (MATE) és Péter Dániel (SE) – emberi fogyasztásra alkalmas rovarliszt előállítását tervezi.

Fő céljuk a magas fehérjetartalmú élelmiszerek alapjául szolgáló hazai tücsökfarm létesítése és egy innovatív tenyésztéstechnológia kidolgozása, valamint tenyésztett egyedekből készült vasban, rostban és esszenciális aminosavakban gazdag tücsökliszt széleskörű értékesítése.
Forrás: MATE sajtóközlemény