0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az új trükk egyelőre túl magas a disznóknak

Ausztráliában időről időre nagy kárt okoznak a szabadon élő, visszavadult házisertések. Több éves szárazság után az elmúlt egy évben végre csapadékosabb volt az időjárás, aminek köszönhetően több kultúrában is rekordtermésre számítanak a gazdálkodók, csakhogy az esőnek köszönhetően több táplálékhoz jutottak a vadon élő sertések is, amitől robbanásszerűen megugrott a populáció.

Nemrég még csak 4–8-at fialtak a kocák, de az utóbbi évben 10–12 malac vált általánossá.

Queensland szövetségi államban nemcsak a cukornád, a mangó, az avokádó és más értékes termények megdézsmálásával keserítik meg a gazdálkodók életét, hanem az ültetvények és a termesztési technológia rongálásával is

Az élővilág védelme és az állatjóléti törvények miatt a bevett eddigi védekezési módról, az állatok megmérgezéséről le kellett mondaniuk az ausztrál gazdáknak.

Az utóbbi években csalétekkel csalták deszkákból vagy cölöpök közé feszített fémhálóból épített kelepcébe a disznókat. A csapdába esett állatokat az előírások szerint a lehető legpontosabban leadott lövésekkel, minél gyorsabban és minél kíméletesebben kell elpusztítani.

Csakhogy az állatok rendkívül intelligensek. Gyorsan megtanulták, hogy a csapdák hol vannak és hogyan működnek, és „tájékozatlan” társaikat hangjelzésekkel ijesztik el tőlük. Sőt! Utódaiknak is megtanítják, hogy hogyan ismerjék fel és kerüljék el őket.

Glen English vállalkozása disznómentesítéssel foglalkozik, és új csapdát talált ki hatékonysága javítására.

A trükk azon a felismerésen alapul, hogy a disznók csak a szemmagasságukig keresik a rájuk leselkedő veszélyeket. Az alig 1 méteres lábakra emelt kelepce így elkerüli a figyelmüket.

Már harminc fős kondát is sikerült csapdába ejteni az új csapdával egyszerre. Ez egyrészt leegyszerűsítette a gazda számára az ártalmatlanításukat, másrészt szinte biztos, hogy nem maradt olyan túlélője a trükknek, akinek idejében leesett volna az új fenyegetés mibenléte.

Forrás: abc.net.au/Magyar Mezőgazdaság