Előadást tartott Szüreti és borászati technológiák lehetőségei a 2022-es évjárat figyelembe vételével címmel Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a campus főigazgatója. Az aktuális rendelkezésekről és jogszabályokról nyújtott tájékoztatást Tegzes Zsófia hegybíró, majd a 2022-es évjárat sikeres szőlőnövényvédelmét mutatta be Neiner János szaktanácsadó-szőlő specialista, a Kwizda vezető munkatársa.
Pühra Beáta – aki Ferenc Vilmos szívességének köszönhetően e program előtt találkozott Tiffán Edével, az elsőként megválasztott Év bortermelőjével, majd egy másik nagysággal, Gere Attilával – visszaemlékezett arra, hogy végzős egyetemistaként jó tanulmányi előmenetelével kiérdemelte, hogy részt vehetett a villányi borversenyen.
– hangsúlyozta a Nyakas Pincészet főborásza.
Ferenc Vilmos és Pühra Beáta is megemlítette a szőlész-borász körökben gyakorta elővett igazságot, hogy a bor kilencven százalékban a szőlőskertben dől el. „De az a bizonyos tíz százalék mindent elronthat” – figyelmeztetett immár Sárdy Diána, aki elődjéhez és mentorához, Kállay Miklós professzorhoz hasonlóan azt vallja, hogy a borászati munka alfája és omegája a borászati kémia.
Rengeteg tényező tetőzik ezekben a hetekben, ezért egyszerre kell ügyelni a sav- és ph-szintre, valamint az aromakomponensekre.
Az előadásokat követően Pólya Diána növényvédő szakmérnök a csodálatos Ördögárok dűlőben beszélt arról,
Részletes beszámolójának egyik fontos elemeként felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott napsugárzástól épp a levélzet védheti meg a gyümölcsöt, így egyre összetettebb feladat lesz a lombfelület beállítása.
A tartalmas napot vacsora és borkóstoló zárta. Koccintás közben visszacsengtek Sárdy Diána szavai: „mivel a bor nyolcvan-nyolcvanöt százalékban vizet tartalmaz, nagy melegben ügyelnünk kell az elegendő mennyiségű bor bevitelére.”