0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Több tucat ember kapta már el azt a vírust Kínában, amivel a kutatók még csak most kezdenek ismerkedni, hiszen olyan betegségről van szó, amit ugyan 2018-ban már egyszer kimutattak, de hivatalosan csak a múlt héten azonosították – írja hvg.hu a Guardian-ra hivatkozva. A lap szerint a vírus a Langja nevet kapta és a henipavírusokhoz tartozik. A fertőzés Kínában eddig Shandong és Henan tartományokban bukkant fel, 35 embernél azonosították.

A vírust most elemző tudósok szerint a fertőzés valószínűleg az állatokról terjedhetett át az emberekre, azt viszont még nem tudni, hogy a vírus képes-e emberről emberre terjedni.

Egyelőre csak a cickányokban mutatták ki a LayV rövidítéssel is megnevezett vírus RNS-ét, ebből pedig arra következtetnek, hogy a cickányok a betegség természetes hordozói is lehetnek. Riasztóbb, hogy a kutatók szerint a vírust a házikecskék két százalékánál és a kutyák öt százalékánál is kimutatták.

A vírus embereknél lázat, fáradékonyságot, köhögést és izomfájdalmakat okoz – vagyis tünetei kísértetiesen hasonlítanak a koronavíruséhoz.

Forrás: hvg.hu