0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A halgazdaságokban is fogy a víz

Az aszály miatt a halastavak vízszintje is kritikus. A gyorsan felmelegedő vízben könnyen alakul ki oxigénhiány, de a halak táplálékforrása is fogytán van. Állami segítség nélkül pedig sok halgazdaságot a csőd fenyeget.

Az aszály nemcsak a szántóföldeken, hanem a halastavaknál is óriási pusztítást okozott – mondta az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. A halállományra az első csapást az jelentette, hogy a leszűkülő vizes élőhelyeken hirtelen nagyon sok lett a vízimadár, amelyek pusztítják a halakat. Mivel a természetes vizes élőhelyek is összeszűkültek a szárazság miatt, így a védett vízimadarak a halgazdaságok körül keresnek menedéket és táplálékot.

A másik probléma a szakember szerint, hogy az oxigén mellett elfogy a halak élelme is a tóból. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga.

„Lehetne kényszerlehalászással menteni a menthetőt, de nincs hova áttelepíteni a halakat, mivel a szárazság egyik tavat sem kíméli.

A méreten aluli, vagyis nem piacérett halakkal pedig szinte nem lehet semmit sem kezdeni, mivel nincs az országban egyetlen olyan halgazdaság amelynél meglenne a két évvel ezelőtti vízmennyiség” – mondta el Lévai Ferenc.

„A gond éppúgy általános, mint a szántóföldi gazdaságok esetében, csakhogy az utóbbiak veszteségeit a kormányzat minden lehetséges módon kompenzálja” – szögezte le Lévai Ferenc. A halászatok azonban nem jutnak semmiféle kárenyhítéshez.

Azt is hozzátette, hogy a probléma hosszú távú, nemcsak az a gond, hogy ma nincs víz a halastavakban, hanem a trend is az, hogy a következő időszakban ugyancsak nehezen juthatnak vízhez a halgazdaságok. Lévai Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy elhanyagoltak a csatorna- és a belvízlevezető rendszerek.

Szerinte az elmúlt 20-30 évben elmaradtak a fejlesztések. Pedig ma Magyarországon a legtöbb vizet a halastavak tudnák megtartani

– hívta fel a figyelmet.

„Rengeteg dolgot el tudunk viselni, a hideget, a meleget, de egyet nem: a víz hiányát” – állapította meg a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője.

Forrás: Inforádió