Az ausztrál propoliszfélék iránti kereslet eddig nem volt túl nagy a nemzetközi piacon, legalábbis jóval elmarad a dél-amerikai zöld propoliszétól. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a méhészek nem álltak rá az értékesítésére.
Az ország különböző régióinak mintáit, helyi méhészektől vették 2018 és 2020 között, összesen 158-at. A minták igen változatosak voltak mind színüket, mind ízüket tekintve. Volt köztük: barna, sötétbarna, fekete, piros, pirosas barna, narancsszín, vagy éppen sárga, illetve többek között erősen gyantás vagy édes mézízű.
A propoliszt 70-%-os alkohollal vonták ki és így 2 -81%-os sűrűségű gyantakivonatokhoz jutottak.
Más tanulmányban a méhek által gyűjtött propoliszban majdnem 30 féle fenolcsoportot azonosítottak, melyek flavonoid és nem-flavonoid csoportosulásból állnak.
A propoliszban a leginkább előforduló flavonoidok az agklikonok és a metilált analogák voltak.
Az értékelésből kitűnik, hogy az ausztrál méhek hatékonyan használják ki a növények relatív sokfélesége által kínált fenol- és gyantagyűjtési lehetőséget.
vagy a tanulmányban összehasonlítási mintaként szolgáló uruguay-i és új-zélandi propolisz, melyek nyárfélékből származtak.
Az analízis során 16 féle propolisz-típust azonosítottak, melyek a magas fenoltartalmuk miatt különösen jó minőségűnek tekinthetők.
A vegyi vizsgálat érdekessége, hogy a keleti illetve a nyugati partvidékről származó propolisz összetételében lényegesen különbözhet.
Ha szeretnénk propoliszt használni, nem kell Brazíliába vagy Ausztráliába utaznunk, elég felkeresni a legközelebbi méhészt.
- A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat
- Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra
- Propolisztinktúra emésztőszervi panaszokra
Tran, C.T.N., Brooks, P.R., Bryen, T.J. et al. Quality assessment and chemical diversity of Australian propolis from Apis mellifera bees. Sci Rep 12, 13574 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-17955-w(link is external)