0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Technika, amely segíthet a génmegőrzésben

Patkánysejteket tartalmazó egerek patkány spermát termeltek egy olyan módosítási technikának köszönhetően, amely hasznos lehet a veszélyeztetett fajok megőrzésében vagy hibridek létrehozásában.

Az osztódásra képes pluripotens őssejtek (PSC) képesek más sejttípusokká fejlődni. Ha ezeket a sejteket egy egyedből kivesszük és egy körülbelül 60 sejtből álló, gömb alakú, korai stádiumú embrióba, úgynevezett blasztocisztába fecskendezzük be, akkor olyan kiméra képződhet, amely különböző egyedekből származó sejteket tartalmaz.

Tavaly ezt a technikát használta egérsperma patkányokban való növesztésére, Prof. Dr. Ori Bar-Nur a zürichi székhelyű Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa.

A kutató és csapata patkány PSC-ket fecskendezett be olyan módosított egerek blasztocisztáiba, amelyekből hiányzott a spermium előállításához szükséges gén. Ezek az egerek felnőtt korukban kizárólag patkányspermiumokat termeltek, amelyekkel patkánypetesejteket termékenyítettek meg.

A kutatóknak ugyan nem sikerült elérniük, hogy a megtermékenyített petesejtek normálisan fejlődjenek, vagy élő utódok szülessenek, de remélik, hogy a módszerrel a későbbiekben sikeresen lehet életképes utódokat előállítani. Reményeik szerint a technikával olyan patkányokat tudnak előállítani, amelyek emberi DNS-t tartalmaznak orvosbiológiai kutatásokhoz vagy akár veszélyeztetett fajok spermájának vagy petesejtjének előállítására is. Ramiro Alberio, a Nottinghami Egyetem kutatója szerint a spermiumok gyenge életképessége és az élő utódok hiánya arra utal, hogy az ivarsejtek fejlődése veszélyben van ebben a fajok közötti környezetben. Azonban a kutatók úgy vélik, érdekes alternatívákat kínálhat az adott fajokkal szoros rokonságban álló veszélyeztetett fajok megmentésére

Forrás: newscientist.com / Stem Cell Reports