0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Karbonsemleges tojást tojnak a rovarokkal táplált tyúkok

Az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb áruházláncában Planet Friendly Eggs néven saját márkás karbonsemleges termelésből származó tojások kaphatók.

Nagy Britanniában már jó ideje kapható karbonsemleges termelésből származó tojás, eddig azonban arra nem volt példa, hogy helyben „termesztett” rovarokkal táplálták volna a tyúkokat.

Ezt persze a brexit előtt nem is lehetett volna megvalósítani, mert az Európai Unióban egyelőre nem lehet élő rovarokat vagy lárvákat takarmányként hasznosítani.

A tyúkok takarmányát egyébként a tojófarmon felállított konténeres rovartenyésztő rendszerrel (Better Origin minifarm) állítják elő. Minden konténerben 32000 tyúk etetésére elegendő rovar „terem”. Az áruházlánc pedig heti 3 tonna zöldség-gyümölcs hulladékkal segíti a termelést a körforgásos gazdaságban.

Mindez persze nem lenne elegendő a karbonsemlegességhez. A tojásfarmon nagy szélturbina és napelemek működnek, valamint helyi szénmegkötő programmal is rendelkezik, amely ellensúlyozza a fennmaradó kibocsátásokat. Egyebek mellett a gazdaság területének 20%-át fákkal ültették be. 

Az áruházlánc szerint vásárlóik figyelembe veszik az elfogyasztott élelmiszerek környezetre gyakorolt ​​hatását, és megfizethető, nulla kibocsátású termékeket akarnak. Az áruházlánc ezért azt vállalta, hogy üzleteiket 2030-ra közvetlenül az Egyesült Királyság zéró kibocsátású gazdaságaiból látják el.

A 18 hónap alatt megvalósított projekt, a Planet Friendly Eggs az első olyan termék, amelyet ezen elvek szerint termelnek.

Ez a tojás egyébként másfélszer annyiba kerül, mint az „egyszerű” szabadtartású tojás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com