0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismét meredeken emelkedik a műtrágyák ára

A nitrogénműtrágyák ára az utóbbi időszakban ismét emelkedett, amit a földgáz árának európai megugrása okozott. A gáz drágulása ugyanis az ammónia, így a nitrogénműtrágyák gyártási költségeit is növelte Európában.

Már augusztus elején a termelés csökkentéséről, sőt, egyenesen üzemek bezárásáról érkeztek hírek az európai műtrágyagyártásból.

A gyártási költségek elszállása és a gázszállítás középtávú bizonytalansága miatt a Yara és a BASF jelentősen csökkentik a termelésüket, mert a Gazprom drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást. Ez nagy mértékben hozzájárult az energiaszektor áremelkedéséhez. Augusztus 15-én megawattonként 214 euróba került a földgáz a meghatározó európai energiatőzsdén, a Natural Gas EU Dutch TTF-en, vagyis közel háromszor annyiba, mint júniusban – 77 euró/megawatt –, és újra megközelített az előző, márciusi árcsúcsot.

Továbbá Európa-szerte dőlnek meg hőségrekordok. Az ezzel járó történelmi szárazság a Rajna menti vízerőművek leállásával fenyeget, ami tovább növeli feszültséget az európai energiapiacon.
Ráadásul Németországban októbertől a gázilletéket kell fizetni, kilowattóránként 2,419 eurót.

Forrás: agrarheute.com