0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Baromfidiagnózis hallgatózással

A baromfiállomány által keltett hangok elemzésével adott esetben jóval hamarabb információhoz lehet jutni az állomány egészségi állapotáról, mint pusztán vizuális megfigyelésre hagyatkozva.

Az augusztus eleji, párizsi Baromfi Világkongresszuson bemutatott kutatás szerint a fertőző bronchitissel fertőzött állomány audioeszközökkel való megfigyelése lehetővé tette, hogy azelőtt „meghallják” a fertőzést, mielőtt az vizuálisan észlelhetővé vált volna.

Pauline Creach, az Alkalmazott Baromfi-, Nyúl- és Akvakultúra-kutató Intézet (ITAVI) munkatársa elmondta, hogy

munkatársainak sikerült meghatároznia a fertőzött és a nem fertőzött madarak hangja közötti különbséget, valamint a beteg madarak légúti tüneteinek akusztikai jellemzőit.

A kutatás keretében 60 egyedből álló brojlerállományt neveltek fel, és 28 napos korukban két csoportra osztottak őket. Az egyik csoportot megfertőzték bronchitis-vírussal, a másikat nem. A mesterséges fertőzés előtt két nappal mindkét állományban mikrofonokat helyeztek el, amivel egyébként a közvetlen emberi megfigyeléssel járó stresszt is kiküszöbölték.

Éjjel-nappal rögzítették ugyan az állományok által kiadott hangokat, de csak az éjszakai hangokat elemezték. Miután a háttérzajt eltávolították a felvételekről, a fertőzött csoportban szörcsögést és tüsszentést szűrtek ki, viszont a kontroll csoportban csak állandó alapzajt rögzítettek.

A kutatási adatbázisban egyelőre csak kevés hangjelzés van, ennek ellenére az ITAVI kutatóinak meggyőződése, hogy a hangok elemzése alkalmas lehet egyes egészségügyi problémák előrejelzésére. A viselkedés megfigyelése és más technikák mellett újabb eszköz lehet a gazdák számára, hogy a lehető leghamarabb beavatkozzanak az értékes állomány védelmében.

Forrás: wattagnet.com