0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tornádó tizedelte meg a világ egyik legjobb szőlőültetvényét

A híres francia borvidéket nemrégiben tornádó sújtotta, amely az értékes szőlőtőkék jelentős részét elpusztította. Ilyen időjárásra nem emlékeznek a Châteauneuf-du-Pape legöregebb borászai.

A legnagyobb kár a La Crau szőlőültetvényt érte, ahonnan a Châteauneuf-du-Pape nevű borvidék legjelentősebb bortermelőinek a területei találhatók. A szőlőtermelők egy része a termés akár 90 százalékát is elvesztették.

A Châteauneuf-du-Pape a Rhône-völgy déli részén található borvidék, amelyet nem kell bemutatni egyetlen borkedvelőnek sem. Számos olyan kiemelkedő szőlőültetvény található itt, amelyek évtizedek, sőt évszázadok óta a világ legjobbjai közé tartoznak.
Egyes szőlőültetvények több mint egy évszázadosak és ezek a legértékesebbek. 2022. augusztus 14-én, forró délutánon viszont olyan csapással szembesültek, amely néhány szőlőültetvény esetében szinte az egész évi termést megsemmisítette.

Ezen a napon a borvidék keleti részén több szőlőültetvényen is heves vihar vonult végig, amelyet jégeső és tornádó is kísért – ez a jelenség eddig még nem fordult elő ebben a régióban.

A vihar óránként 120 kilométeres sebességgel csapott le hatalmas erővel a La Crau parcellára, amelyet sok szakértő a déli Rhône-völgy gyöngyszemének tart.
Daniel Brunier, aki a tekintélyes Vieux Télégraphe borászat tulajdonosainak, és a pincészet ötödik generációját képviseli., szintén a károsultak között van.

-Becsléseink szerint a szőlő 70-90 százalékát elvesztettük, teljesen tönkrementek. Még egy levél sem maradt a tőkéken. Csak néhány zúzott szőlőszem ragaszkodik még a tőkékhez.” – mondta keserűen. 
A természeti csapás különösen a fehér szőlőt sújtotta, ezért a borászat nem készít 2022-es évjáratú fehérbort.
A vörösborokról még korai lenne ítéletet mondani.
Más termelők úgy vélik, hogy a tornádó a Châteauneuf-du-Pape-i szőlőültetvények mintegy 25 százalékát pusztította el. Szerencsére maguk a szőlőtőkék – beleértve a legidősebbeket is – egészben vannak. Ezért van remény arra, hogy jövőre a tőkék újra virágozni és teremni fognak.
Számos európai régió borászai még mindig nem tudnak kilábalni a tavalyi természeti katasztrófák okozta veszteségekből. 2021-ben heves felhőszakadások, jégeső és példátlan áradások pusztítottak a nagy szőlőültetvényeken Franciaországban és Németországban. A Châteauneuf-du-Pape-i tornádó és jégeső egy újabb természeti katasztrófa, amely idén sújtotta a régiót.  Emellett a borászok és más gazdálkodók Európa-szerte már tavasz óta küzdenek a hőhullámmal, a szárazsággal és a tüzekkel. Viszont az éghajlatváltozás miatt a gazdáknak lassan el kell kezdeniük hozzászokni a szélsőséges időjárási jelenségekhez.
Forrás: rp.pl