0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jubileumi CLAAS XERION-kiadás

A XERION traktor 25 évvel ezelőtti piacra dobásával a CLAAS új mércét állított fel a nagyteljesítményű erőgépek sokoldalúsága terén. A jeles évfordulót a traktor különleges, limitált kiadásával ünnepli a gyártó.

Mind a traktorgyártásban, mind a CLAAS történetében fontos mérföldkővé vált az 1997-es év. A négy évvel azelőtt bemutatott XERION 2500 traktor lett az addigi legsokoldalúbb nagy teljesítményű erőgép a CLAAS portfóliójában, ráadásul a „Huckepack” eszközhordozó bázisjármű óta az volt az első új traktor a gyártó kínálatában.

Több mint 20 éves fejlesztés után a CLAAS első sorozatgyártásra kész, hathengeres, 250 lóerős Caterpillar motorral és a CLAAS saját gyártású HM08 fokozatmentes váltójával felszerelt XERION modell új termékkategóriát teremtett. Négy függesztő- és felépítményfelületével, hatalmas hasznos teherbírásával, forgó fülkéjével, a két kormányzott tengelyen elhelyezett, azonos méretű hajtott kerekekkel és állandó összkerékhajtásával a XERION számos területen egyedülálló volt.

Legyen szó akár talajkímélő oldalazó kormányzású hígtrágya-kijuttató eszközről vagy kompakt cukorrépa-betakarító gépről, esetleg nagy területteljesítményű kaszáról – akár hátramenetben, hármas kaszakombinációval –, sőt nagy teljesítményű vontatott vetőgépről, a XERION egyre újabb területeket nyitott az erőgépek alkalmazása előtt.

Évente közel 400 XERION gördül le a gyártósorról, vagyis az utóbbi három évben megduplázódott az értékesítése.

Nem csoda, hiszen a traktor a lekülönbözőbb területeken helytáll: Európa közepén, Kazahsztán végtelen csernozjom szántóin, Észak-Amerika végtelen prérijén, Ausztrália gigantikus farmjain, Ázsia virágzó gazdaságaiban, sőt Dél-Amerikában és Dél-Afrikában is elégedetten használják a típust, gazdák és bérvállalkozók egyaránt.

A mai napig egyetlen más traktorban sem sikerült olyan tökéletesen ötvözni a sokoldalúságot, a hatékonyságot, a talajkímélést és a teljesítményt, mint a CLAAS XERIONban – amit még a használt gépek iránti kereslet is tükröz.

Az évforduló alkalmából a CLAAS egészen limitált retro megjelenésű XERION-különkiadást hoz forgalomba kulcspiacain, aminek a színösszeállítása az 1997-es első XERION 2500-ét idézi föl. A limitált kiadást bemutatják ugyan a kiállításokon, de kizárólag hűséges XERION-használók tudják megvásárolni. Azonkívül az évforduló alkalmából minden 2022 és 2023 augusztusa között gyártott XERION utastérajtajára évfordulós matrica kerül.

A XERION-nak magyar vonatkozása is van, ugyanis

a XERION 3800 traktor kifejlesztéséhez a magyar nagyüzemekben jól ismert Rába-Steigerek szolgáltak alapul.

A XERION fejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek, építéséhez pedig Rába alkatrészeket is felhasználtak.

Forrás: CLAAS