0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Kidolgozták a koncepcióját annak a 3 milliárd forintos támogatási alapnak, amely a bajba jutott állattartóknak jelenthet segítséget a tömegtakarmányok szállítási költségeinek finanszírozásában. A forrás optimalizálása és a támogatás mielőbbi kifizetése érdekében a kedvezményezetti kört a – szárított vagy erjesztett tömegtakarmány-hiánnyal leginkább érintett – kérődző ágazatra, illetve az in situ támogatást igénybe vevő lótenyésztők részére tervezik megnyitni.

A támogatást tömegtakarmány – széna, szalma, szenázs, szilázs, illetve ezek alapanyagai – szállításához lehet igénybe venni 300 Ft/km mértékben az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-jéig bejelentett állategyedek után. Egy kedvezményezett legfeljebb 3000 kilométer elszámolására jogosult.

A teljesítés igazolására az állattartóknak az illetékes falugazdászhoz kell benyújtaniuk a fuvardokumentumokat – számlát/szállítólevelet/fuvarlevelet vagy menetlevelet, illetve ezek másolatát – szeptember 19. és 26. között. A támogatás igénybevételéhez a június 1-je és szeptember 23-a között kiállított fuvardokumentumokat lehet felhasználni.

Előlegkifizetések

A tervek szerint a MÁK idén is elkezdi a területalapú és egyes állatalapú támogatások előlegkifizetéseit október közepén. Az előleg általánosan érinti az érintett támogatások kérelmezőit, tehát nemcsak az aszálykárral érintett gazdálkodók számíthatnak rá. Az államkincstár hangsúlyozta, hogy munkatársai mindent megtesznek a folyamatban levő ellenőrzések mielőbbi lezárása érdekében, hogy azok ne akadályozzák a kifizetéseket.

Kárenyhítés

Azt is megkérdeztük az államkincstártól, hogy mikorra várhatók a kifizetések a mezőgazdasági kárenyhítési alapból, és mekkora összeg áll majd rendelkezésre. Tájékoztatásuk szerint a 2022-es kárenyhítési évben (amely október 31-ig tart) beérkező kárbejelentések alapján novemberben kell benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket. A kármegállapító szervként eljáró kormányhivatalok ezek alapján határozzák meg a hozamértékkiesés mértékét január végéig. A kincstár a kérelmek alapján február végéig készíti el a kifizetési tervet, amely tartalmazza a jogos kompenzációs igényeket és a rendelkezésre álló forrás összegét. A jogos igényeket a kifizetési terv miniszteri jóváhagyása után, március végéig teljesíti.

Az államkincstár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei kárenyhítési hozzájárulásokat szeptember 15-ig kell a termelőknek megfizetniük, amely határidő a kárenyhítési számlán történő jóváírást jelenti. A kárenyhítési kockázatközösségbe tartozó termelők összes befizetési kötelezettsége mintegy 6,2 milliárd forint, amelyet az Agrárminisztérium legalább még egyszer ekkora összeggel fog kiegészíteni.

Amint a fentiekből is látszik, csak márciusban lehet majd pontos adatokat mondani az összesített jogos kompenzációs igényről és az ehhez mért állami hozzájárulásról.

Az AM tájékoztatása szerint a jogos gazdálkodói kárigények összesítése után javaslatot fog tenni arra, hogy a kabinet döntsön az alap forrásainak kiegészítéséről.

Támogatástól eshet el, aki nem teljesíti az adatszolgáltatást

Az Államkincstár a rendeletekben előírt adatszolgáltatási kötelezettségek határidőben történő teljesítésére is felhívta a gazdálkodók figyelmét. Tájékoztatásuk szerint összesen 1 694 kérelem érkezett be a baromfi- és kocaállomány ukrán válsághoz kapcsolódó kivételes alkalmazkodási támogatására július 16. és 25. között. A rendelkezésre álló mintegy 6,3 milliárdos keretből szeptember 30-ig kell kifizetni a támogatásokat az állatállományok nyilvántartott létszáma alapján. A kincstárnál ugyan még zajlik a kérelmek bírálata, de már most látható, hogy néhány állattartó azért fog elesni a támogatástól, mert nem tett eleget az állatállományok változására vonatkozó bejelentési kötelezettségének a BIR-ben, illetve az ENAR-ban. Ezúton is szeretnék felhívni az állattartók figyelmét arra, hogy ez mennyire fontos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu