0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kötelességének érzi az ismeretterjesztést

Megtartotta akadémiai székfoglaló előadását Szendrő Zsolt, a MATE professzor emeritus-a, akit idén választott rendes tagjai közé a Magyar Tudományos Akadémia. Az úgynevezett tudománymetriai adatok szerint 50 éves pályafutása alatt összesen 1354 cikke jelent meg, 190 magyar szerzőtársa volt, 25 ország 105 kutatójával állt szakmai kapcsolatban.

Tanítványai közül 15 szerzett PhD-fokozatot, öten az MTA doktorai, öten egyetemi tanárok és egy akadémikus. A tudományos munkáról, az eredményekről kiemelte: egyedül nem megy, egyedül nem ment, és itt is megköszönte mindenkinek, hogy a nyulas team munkáját segítették.

Szendrő Zsolt 50 éves szakmai pályafutása Gödöllőn kezdődött, később Kaposvárra került. Ott munkatársaival egy 450 anyanyulas tenyésztő-kutató központot, a világ egyik legjobb kutatóhelyét hozták létre, ahol a nyulak teljesítményvizsgálatát a Padovai Egyetemmel végezték. Kaposváron CT-vel, Padovában pedig laborítóriumban vizsgálták a hús-, illetve zsírtartalmat, és –minőséget.

A Pannon tenyésztési programban három új nyúlfajtát hoztak létre, a pannon fehéret, a pannon kat és a pannon nagytestűt.

Számos közös kutatási programjuk volt az Olivia Kft-vel, ahol a pannon tenyésztési programból származó állomány, 48 ezer anya évi 2 millió vágónyulat termelt.

Szendrő Zsolt Amerikától Kínáig a világ minden jelentős a nyúltenyésztési fórumán tartott előadást, a Nyúltenyésztési Világszövetség (WRSA) alelnöke, a magyar tagozat elnöke volt, ő szervezete a Nyúltenyésztési Tudományos Napot, vezette a Pannon Tenyésztési Programot. A kutatás, kutatásszervezés mellett azonban kötelességének érezte a tudományos ismeretterjesztést – ma is rendszeresen olvashatók írásai a Kistermelők Lapjában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu