0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Világos, sűrű, és ami a lényeg: mennyiség is lett!

Idei akáctermésünk emlékezetes marad – világos, sűrű, és ami a lényeg: végre mennyiség is lett. Sok-sok év után a hazai méhészek többsége (majdnem mindenki) örülhet, hiszen az évek óta üresen maradt hordók megteltek akácmézzel. De nemcsak a termés, hanem a virágzás is emlékezetes marad, hiszen az „öregek” sem emlékeznek ilyen hosszan tartó virágzásra, és ismét bizonyított a sarjú: akárcsak tavaly, sok helyen a sarjú (másodvirágzás) adta a nektár zömét.

Hat megyében termelő nyolc méhészt kérdeztünk meg tapasztalataikról idei „Akáckörút” összeállításunkban.

Kis Zsolt
Mezőkövesd (Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye)

Gyengén jöttem ki a télből, nem volt veszteségem, de a családok „vékonyak” voltak. Sajnos, gyenge család volt tavaly ősszel a mérlegen, így nem vettem észre, hogy mézharmatot hordtak. Mindent elkövettem, hogy feljöjjenek akácra, a tavaszi szirupba immunerősítőt is tettem, de igazából repcén jöttek helyre. Az is segített, hogy később nyílt az akác, de a repce is: május 1-jén mentém repcére, ilyen még nem is volt. Közép­akácra vándoroltam, a Gödöllői-dombságba, 16-án reggel érkeztem meg. Nem tapasztaltam fagykárt ott, ahol vagyok, de a mélyebb völgyekben láttam kopasz fákat. NB16-os kaptárakkal méhészkedem (1. kép), 5,8 kilogrammos volt a legnagyobb mérésem. Amikor ezt mértem, akkor volt a dandár, de sajnos másnapra megjött az heves eső. A 28-i hétvégén pergettünk. Több mézem lett, mint tavaly, de messze van a legjobb eredményeimtől az idei termés mennyisége. Igaz, 45 méhészszezon van mögöttem, így lehettek bőven jobb évek.

Bakota Tibor
Szatymaz (Csongrád-Csanád és Nógrád megye)

25-én, szerda este jöttünk fel ide, Nógrádba. Apósommal, Kormány Istvánnal együtt négy konténerünk van itt a tisztáson, összesen 200 méhcsaláddal (2. kép). Látja az akácfákat a tisztás szélén? Na, ezeket még nem láttuk így virágba borulva, mint most, pedig már régóta idejárunk. Ez a mély rész eddig mindig elfagyott, most nem. Főállású méhész vagyok. A télből veszteség nélkül jöttem ki, de a méhek sajnos „összementek”. Nem „felfelé”, hanem „lefelé” haladtak a tél után. Nagy szerencse volt, hogy a növények fejlődése lassú volt a hideg tavasz miatt, így volt idejük a méheknek feljönni. 

Már a repce sem sikerült rosszul, olyan szépen feljött a gyenge állomány. Otthon voltunk első akácon, foltokban és az erdő alja fagyott volt. Hamar lement a nagy melegben, ilyenre még nem is emlékszem, mindössze egy hetet maradtunk rajta. 4 kilós napok voltak zsinórban, ami az elmúlt évekhez képest nagyon jó eredmény.

Megálltunk középakácon is a Gödöllői-dombságban. Bele-bele pergettünk, jónak tűnik az eredmény. Biztos 20 kilogramm felett lesz az átlag, de sok család 30 kilónál is többet hordott. 2018-ban volt utoljára ilyen jó évünk.

Keveslem a 2000 forintos induló árat, amit hallottam, hiszen óriási költségeink vannak, az elmúlt évek gyenge termései pedig nem adtak lehetőséget a nagyobb beruházásokra. A költségekről egy példa: ha fuvaros szállítaná a méheinket, kiszámoltam, idén eddig több mint 2 millió forint lett volna a vándorlás költsége.

Bagó Zsolt
Abaliget (Baranya megye)

25 családom van, Hunor rakodókaptárakban (3. kép). A méhek jól teleltek, tavasszal robbanásszerűen fejlődtek. Idén nem volt időm vándorolni, így, mivel nagyobb repcés terület nem volt a környékünkön, csak repcés vegyes mézet
tudtunk pörgetni. Erre május 14–15-én került sor, ez volt egyben az akác előtti tisztító pergetés is. Az akác virágzása május 14-én kezdődött. Előtte és közben is volt csapadék, mindemellett szép napsütéses napok segítették a bőséges nektártermelést.

A tavasz fagykármentes volt, egyenletesen melegedő, kevés csapadékkal, ami nagyban hozzájárult az akácvirágok és a méhcsaládok optimális fejlődéséhez is.

A virágzás ideje alatt végig erőteljes gyűjtést figyeltem meg. Összességében nagyon elégedett vagyok az idei akácmézterméssel: gyönyörű a színe, szépen beérlelt mézünk lett, kiváló családonkénti átlaggal.

Kocsis Ernő
Hetvehely (Baranya megye)

A 70 betelelt családomból tavaszra csak egy veszteségem lett, azonban úgy érzem, gyengébbek voltak a családok, mint ahogyan a kora tavaszi időszakban megszoktam. Mivel repce csak elenyésző mennyiségben volt a környékemen, a családok fejlődése kissé vontatott volt, ennek ellenére a kedvező időjárásnak köszönhetően akácra mégis szépen feljöttek. Érdekes volt, hogy igen szabályosan rendeződtek három csoportba a családok erősség szerint, így kiegyenlítéssel mindet termelővé tudtam alakítani. Ahol nagyon elégedetlen voltam az anyák teljesítményével, ott már akác előtt 2 héttel megtörtént az anyacsere. A helesfai telephelyemen az akác 5-6 nappal előbb indult, mint Hetvehelyen, de nagyjából egyszerre ért véget mind a két helyen. Eszerint Helesfán május 15. körül kezdődött a hordás, itthon pedig 18–20-án.

Szépen, folyamatosan emelkedett a mérleg mutatója, a legnagyobb napi hordás 8 kilo­gramm volt mindkét helyen.

A virágzás ideje alatt jött egy-egy napos rossz idő, azt hittem, hogy talán véget is vet majd a mézelésnek, de szerencsére másnap folytatódott a hordás egészen május 28-ig. Bátran állíthatom, hogy az elmúlt évek legszebb akácvirágzása volt idén. Volt ugyan egy kisebb fagykár, majd később a szárazság miatt is aggódhattunk, de mindezek és a nagy meleg ellenére is jól mézelt. Szép, tiszta, sűrű akácmézet pörgethettem, családonként 28 kilós átlagom lett (4. kép).

Lehoczki Dávid
Varsány (Nógrád megye)

Jelenleg 123 méhcsaláddal méhészkedem, ½ NB keretes rakodókaptárakban (5. kép). A telelésem jól sikerült, 133-ból két család lett anyátlan, nyolcat pedig egyesítettem más családdal. A tavaszi fejlődés vontatott volt az időjárás miatt, sok volt a hidegbetörés, és az anyák leálltak. Repcére nem vándorlok, így a helyben lévő kb. 100 hektár repce adott egy kevés nektárt, de nem számottevő mennyiséget. Sajnos észrevehető volt repcén méhpusztulás, kb. családonként egy ½ NB fióknyi méh mászkált el a kaptárak előtt. Jó lenne, ha virágzási időben a permetezést napnyugta előtt végeznék, nem pedig 13-14 óra környékén kezdenének neki, mert így a méheket telibe fújják.

Korai akácra sem vándoroltam, itthon maradtam a telephelyemen. Az akác virágzása a környékünkön május 18–19-én indult. Igen sok volt a fagyott virág és a másodvirágzás. De szakaszosan nyílt, így ma, június 2-án még mindig tart. A virágoknak volt és van illata, a levegőben is érezni lehetett esténként.

Az időjárás jó volt, csak az a pár szeles nap nem kellett volna. De így is elégedett vagyok, hiszen kiváló minőségű, nagyon sűrű akácmézet pergettem.

Isteni csoda történt, hiszen a közösségi oldalak méhészeti csoportjaiban tavasszal még mindenki temette az akácot, de a természet csodákra képes. A rajzás nem volt számottevő, egy rajom volt eddig, azt is sikerült befogni. Az még elválik, hogy jobb eredmény lesz-e a tavalyinál, de ránézésre igen. Rendkívülinek az idei akácvirágzásban azt mondanám, hogy nagyon elhúzódott, hosszan tartott, és így a családok is kiheverték a repce utáni mászkálást, meg tudták hordani a kaptárakat akácmézzel.

A felvásárlási árakra személy szerint nem várok. De remélem, kedvezően alakulnak a méhésztársak örömére. Egyre kérem őket: munkájukat ne becsüljék alá, és hacsak nem létszükségletű, várjanak a mézek leadásával.

Sárosi István
Bag (Pest megye)

80 méhcsaláddal méhészkedem, Hunor keretméretű 10 keretes rakodókaptárral (6. kép). A telelésem kiválónak mondható. Múlt év őszén először alkalmaztam Neumann-féle anyazárkázást, és ennek a technológiának köszönhetően a méhek nyugodtan, atkamentesen teleltek át, telelőnépességük kiváló volt, tavaszi fejlődésük pedig robbanásszerű. Hosszú évek óta az első alkalom, hogy 100 százalékban áttelelt az állomány. Repcére Turára vándoroltam. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A téli/tavaszi aszályos időszakot követően kellemes meglepetés volt az elmúlt évek egyik legjobb eredménye. Családonként 16,5 kilogramm volt az átlagom. Ehhez az eredményhez az is hozzájárult, hogy hosszú évek után először nem tapasztaltam mérgezést, népességvesztést.

Az elmúlt 10-15 év legjobb akáca volt idén, amit nagy szomorúságomra nem tudtam maradéktalanul kihasználni. Repce után Turán maradtam, kihasználni azt, hogy melegebb terület lévén, néhány nappal korábban kezdett virágozni, mint a telephelyemen, Gödöllőn.

Ezt követően szerettem volna visszavándorolni Gödöllőre, de sajnos zárlat alá került, így új helyet kellett keresnem. Domonyba vándoroltam, ahol az első napok mérlege után úgy gondoltam, hogy hiba volt Turáról elvándorolni, de később ott is szépen elindult a hordás.

Tavasszal fagykár itt nem érte az akácot, elképesztő mennyiségű és illatú virág volt a fákon, és ennek köszönhetően prémium minőségű, egészen világos színű, sűrű akácmézet tudtak termelni a méhek. Csalódásra egyedül az adott okot, hogy mivel Gödöllő zárlat alá került, így telephelyemen nem tudtam kihasználni a második akác nyújtotta lehetőségeket. Valamint méhegészségügyi felelősként az időm jó részét
a zárlat alatt lévő méhcsaládok levizsgálásával töltöttem, így a rajzásgátlást saját állományomban nem tudtam maradéktalanul elvégezni.

Pontos eredményről nem tudok még beszámolni, mert jelenleg is pergetek, de nagyságrendileg méh­családonként 25-30 kilogramm lesz a végeredmény jelen állapot szerint.

A jó eredmény nagyban befolyásol(hat)ja a felvásárlási árakat, de figyelembe véve az idei prémium minőséget, valamint a költségeink 30–50 százalékos emelkedését, az inflációt, abban bízom, hogy minden méhésztársam szem előtt tartja ezt, és nem herdálja el az elmúlt tíz év legjobb termését.

Szeitz Balázs
Mezőlak (Veszprém megye)

Pápa melletti kis faluban méhészkedem mellékállású méhészként 12 éve (7. kép), NB fészek + ½ NB mézteres rakodókaptárban, szállítóállványon. A méhcsaládokat saját szállítójárművel vándoroltatom. Az idei év az eddigi legrosszabb volt a telelés szempontjából, a méheim nagyon gyengén jöttek ki a télből. 140 családos állományomból 90 közepes-gyenge maradt. Akkor azt gondoltam, hogy ebben az évben talán mézet sem tudok majd pörgetni. De a környék növényeinek friss virágpora és nektárja sokat lendített a családok állapotán. Nagyon sok munkával sikerült akácra termelő családokká fejleszteni őket. Szinte minden nap kint voltunk a méhesben. Repcét elég sokat vetettek a környéken, ám a méhek gyengeségük miatt nem tudták jól kihasználni, de azért 7 kilogrammos átlagot sikerült pörgetni.

Akácra egy 15 kilométerre lévő nagy kiterjedésű erdőbe vándoroltam a méhekkel. Mivel két éve nem pergettem akácmézet, mert mindig elfagyott, már nagyon vártam a virágzást.

Nagy örömömre a méhészszívnek oly kedves akác virágzása alatt végig jó idő volt, és végre tele voltak virággal a fák. Esténként bódító illat volt az erdőben, már nem is emlékszem, mikor éreztem ilyet utoljára. Jó volt látni, milyen szépen dolgoznak a méhek. Ekkor csodálkoztam rá, hogy micsoda fejlődésre képesek a méhcsaládjaim. A dandárnapokon szépen emelkedett a mérleg. A pörgetett akácméz mennyisége 22 kilogramm lett családonként. Akác után facéliára vándorlok a méhekkel, a családok népesek, jó eredményre számítok. Remélem, a facéliának szükséges csapadék is meg érkezik hamarosan. Az akácméz felvásárlási ára tekintetében remélem, hogy követi a meredeken emelkedő élelmiszerárakat. Nem áll szándékomban azonnal értékesíteni, ki szeretném várni a legjobb árat.

Töreki József
Pápa-Kéttornyúlak (Veszprém megye)

Kezdő méhész vagyok, ez a második évem a méhek között (8. kép). Még mindig igénybe veszem a mentorom segítségét. Az ő felügyelete alatt vásároltam tavaly tavasszal NB méhcsaládokat és egy 40 családos Tolnai típusú konténert. Ősszel 50 családot teleltem be bőséges élelemkészlettel. A tavaszt csak 41 családom érte meg. A kiesett családoknál többségében anyahiány és herepetéző anya probléma lépett fel. Ezt annak tudom be, hogy a vásárolt családoknál voltak öreg anyák, amelyeket még tavaly le kellett volna cserélni, de akkor még nem tudtam, hogyan kezdjek bele. Az idei évben már készítettem is 25 kölyökcsaládot, és vásárolt bölcsőket adtam nekik. Akác után tervezem lecserélni a termelő családok öreg anyáit. Utána új bölcsőket kapnak a kölyökcsaládok.

A tavaszi fejlődés elfogadható volt. Nem kellett sokat dolgoznom a családokkal. A telephelyem közelében sok virágpor volt.

Gyönyörködtem is, amikor színes virágporcsomókkal érkeztek haza a méhecskék. Több repcetábla is volt a méheim közelében, de azt tapasztaltam, hogy a jó idő ellenére nem volt jó hordás. Napközben is gyengén jártak a repce virágaira. Sajnos csak 6 kilogramm mézet tudtam elvenni családonként.

A repce elvirágzása után azonnal indult az akác. Az első négy nap mérlegelési eredményei gyengék voltak, 1-3 kilogramm naponta. Később a dandár idején is csak 6 kilogramm volt a legjobb nap. Pedig a mentorom szerint rég volt már ilyen szép idő az akác virágzása idején. Ilyen előzmények után 15 kilogramm akácmézet sikerült kivenni családonként. Pörgetés után 25 kilométerre vándoroltam egy másik akácerdőbe. Ott még három napot tudtak a méhek dolgozni, de már csak kevés nektárt tudtak begyűjteni. Most készülök kipörgetni azt a néhány kiló mézet. Akác után a lakhelyem határában egy később nyíló facéliatáblára vándoroltatom a méhcsaládokat. Ott próbálok szerencsét. Remélem, hogy facéliaméz is jut majd a hordókba. Felvásárlási áron még nem gondolkodtam. Tavaly háztól adtam el azt a kevés kis mézet, ami lett. Most azért hordósan is kell eladnom. Örülnék a 2000 forint feletti árnak.

A riportokat készítették:

Bross Péter, Poroszka-Magyar Zsolt,
Szabó Krisztián, Szűcs Andre
a

Forrás: Méhészet