0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Feldman Zsolt arra emlékeztetett, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 26-i ülésén két olyan bizottsági javaslatot is megvitattak az uniós agrárminiszterek, amelyek hátrányosan érintik mind az állattenyésztést, mind a növénytermesztési ágazatot Európában.

Kifejtette, nem kérdés a környezeti szempontból fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés fontossága, ugyanakkor olyan ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve, amelyek veszélyeztetik az uniós élelmiszerellátás alapjait.

Hozzátette, az állattartás esetében a nagyüzemekre meghatározott környezeti kibocsátási szabályok kiterjesztését javasolják a főleg családi gazdaságok keretei között működő, 150 számos állategység feletti állatlétszámmal dolgozó közepes méretű állattartó gazdaságra, beleértve a szarvasmarha ágazatot is. Az intézkedés így már több mint 1900 sertés- és baromfi-, valamint 880 szarvasmarha telepet érintene Magyarországon. A jelenlegi szabályozás ezzel szemben mindösszesen 600 sertés- és baromfitelepet érint, a szarvasmarha ágazatra pedig nem is vonatkozik. A tervezett szabályozás várható környezeti eredményei jóval kisebbek annál, mint amekkora hátrányt okoznak annak gazdasági következményei és az adminisztratív terhek emelkedése az állattartók és az állati termék előállítás számára. Nem felejthetjük el, hogy éppen ez az ágazat van a legnagyobb bajban a megemelkedett takarmány- és energiaárak miatt – emelte ki a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt.

Az államtitkár elmondta, a húsfogyasztás visszaszorítására és ellehetetlenítésére irányuló, nyugat-európai trendek nem adhatnak alapot az európai állattartók elleni ideológiai hadjáratra.

Kiemelte, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű, 50%-os csökkentésére irányuló bizottsági javaslat nincs tekintettel a mezőgazdasági termelés szakmai szempontjaira, az európai élelmiszertermelési potenciál megőrzésére, illetve a tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért csökkentési eredményeit sem veszi figyelembe. Alapvető mezőgazdasági kultúrák termesztését lehetetlenítené el, amely termeléscsökkenéshez és ezáltal a harmadik országokban jóval környezetszennyezőbben előállított import növekedéséhez vezet. Mindezt anélkül teszi a Bizottság, hogy alaposan megvizsgálta volna a javaslat gazdasági és élelmezésbiztonsági következményeit, amelyek kifejezetten fájdalmasak lennének – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Vitán felül áll, hogy a jelenlegi élelmezésbiztonsági és inflációs helyzetben nem lehet cél sem a termelési költségek további növelése, sem pedig a termelés csökkentése, zárta gondolatait az államtitkár.

Forrás: Agrárminisztérium