0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Szórakoztató ismeretterjesztő előadások, inspiráló kísérletek, laboratóriumlátogatás és játékos programokon keresztül mutatják be minden korosztálynak a tudományos kutatások friss eredményeit. A felnőttek is kötetlen körülmények között ismerkedhetnek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményeivel és cserélhetnek eszmét a kutatókkal. Terjedelmi korlátok miatt nemhogy bemutatni, de még felsorolni sem tudjuk a Kutatók Éjszakájának programjait, de néhány a mezőgazdasághoz kapcsolódó helyszínt és eseményt kiemelünk.

Az Agrártudományi Kutatóközpont martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontjában saját aktuális agrártudományi kutatási eredményeiket népszerűsítik.

A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán különleges zöldség- és gyümölcsfélék bemutatása lesz a középpontban, amellett ezen az éjszakán tartják a Tejút – a tehéntől az asztalig, a Sosem vagyunk egyedül, A mikrobák világa, a Modern agrárium és A magyar borkultúra és amit tudni érdemes róla című előadásokat, és nyilvános trófeabírálatra is sor kerül.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem A kutya anatómiája – bemutató boncolás, A klímaváltozás hatása az élelmiszer-ellátó rendszerre és A jövő élelmiszerlánc-kockázatai bemutatóval, illetve előadásokkal készül.

A Debreceni Egyetem egyik programjának címe Talajaink az egészséges élelmiszer-előállítás szolgálatában, egy másiknak pedig Növénybetegségek górcső alatt – mikroszkópia a gyakorlatban.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai, Gödöllői, Gyöngyösi, Kaposvári és Keszthelyi Campusán is várják az agrárkutatás iránt érdeklődőket. Világítanak-e a növények? Honnan tudja egy öntözőberendezés, hogy mikor kezdjen működni? Milyen színanyagok vannak a zöld levelekben? Biztosra vehető-e a klímakatasztrófa? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján részt vesz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem programjain. A programkavalkád részeként lesz még a csillagles és a távcsöves bemutató, fotóelőhívás bablevélen, számtalan látványos fizikai kísérlet, éjszakai nyelvvizsga, gyógynövénytea-kóstoló, hímzés, horgolás és megannyi egyéb érdekesség. A kenyérsütéshez kapcsolódóan a magvak tisztítását, őrlését és minőségvizsgálatát is megtekinthetik az érdeklődők.

A Bay Zoltán Kutatóközpont Miskolcon tartja a Legyél te is drónpilóta! Drónok szerepe a mezőgazdaságban és a drónfelvételek kiértékelése című bemutatót.

A Soproni Egyetem programjában szerepel például a Karácsonyfa vagy műfenyő? Mit tegyen a környezettudatos vásárló?, az Éjjeli vadászat soklábú szépségekre és A csodálatos kender című ismereterjesztő előadás.

 

A részletes program és pontos helyszínük mind megtalálható a kutatokejszakaja.hu weboldalon.

Forrás: kutatokejszakaja.hu/Magyar Mezőgazdaság