0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

10 éves fennállása alkalmából nagyszabású szakmai rendezvényt tartott Dunaföldváron a Pannonia Bio Zrt.

„Tíz év, egy vállalat életében már jelentős tényező, főleg olyan gyorsan változó világban, amelyben jelenleg is élünk és noha a jövőt nem ismerjük, az irányokat már jól látjuk” – fogalmazott a jubileumi ünnepséggel egybekötött szakmai rendezvényen Nagy István agrárminiszter.

A jövőben az agrármodernizáció, digitalizáció a fenntarthatóság, az energiaellátás biztosítása mellett az önellátás és

a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kiemelkedően fontossá válik és mindezzel a magyar agráriumnak is lépést kell tartania.

Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt Magyarország még nagy mennyiségű gabonát exportált, feldolgozatlan lédig formában, ma viszont már a hazánkban megtermelt alapanyagot helyben feldolgozzuk és a felesleget a hozzáadott értékkel nagyobb áron versenyképesebben értékesítjük a nemzetközi piacokon, ezzel növelni tudjuk a magyar export célkitűzést.

Nagy István azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt agrárpolitikai célja ennek a folyamatnak az erősítése, mivel Magyarország képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel és ipari termékekkel lássa el a magyar családokat, ezáltal sokkal ellenállóbbá tegye hazánkat a külső negatív hatásokkal szemben. A tények máris önmagukért beszélnek, 

hiszen egy év alatt 15 százalékkal növekedett az ágazat kibocsátása, az agrárexport 2021-ben 11%-kal több volt, mint az előző esztendőben.

A külkereskedelmi többlet éves viszonylatban 10 százalékkal bővült, és az elmúlt tíz év alatt jelentősen bővült az exporton belül a feldolgozott termékek aránya, ami 2022 első felében már 75 százalék volt.

Mint mondta, napjainkban egyfajta élelmiszeripari forradalom részesei vagyunk, ami azt is jelenti, hogy meg kell találnunk azokat a módszereket, alapanyagokat, amelyekkel válaszolni tudunk a kihívásokra, késznek kell lennünk az új technológiák befogadására. A hazai biofinomítók köztük a Pannonia Bio Zrt. is jelentős szerepet vállalnak ebben a folyamatban. Tevékenységük eredményeként szemestermény helyett magas hozzáadott értékű termékek kerülnek a hazai és a nemzetközi piacra, például bioetanol, magas fehérjetartalmú száraz kukoricatörköly, kukoricaolaj különböző keményítők és rosttermékek formájában. Mindezt úgy, hogy minden kilogramm bioüzemanyag mellé egy kilogramm fehérjetartalmú emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas élelmiszer vagy takarmány-alapanyag gyártása is garantált.

Ezekkel az alapanyagokkal csökkenthető a szója importunk, ezzel párhuzamosan csökkenthető az állattenyésztés termelési kockázata is.

A biofinomítók környezetbarátabb közlekedést tesznek lehetővé, közvetlenül és közvetlen munkát és megértést biztosítanak a sok ezer családnak, miközben fenntartható módon állítanak elő energiát is.

A Pannonia Bio Zrt. idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez, egy 60.000 tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20.000 tonna kukoricafehérjekoncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel. Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron. A vállalat évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységének fejlesztésébe fektetett be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába került. A Pannónia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik a piacon, az új árpafehérje-üzem a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike. A vállalat fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálni valókban, pékárukban, reggeliző pelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.

A Pannonia Bio, amely élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég.

Napjainkban takarmány-, élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolajalapú termékek alternatívájaként.

A felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata folyamatos lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására. A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. A fehérjében gazdag állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz. A 400 főt foglalkoztató vállalat jelentős magyarországi adófizető és közvetett módon több mint ötezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá. Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu