0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Régóta elterjedt nézet, hogy a kutyák a szaglás alapján képesek érzékelni a szélsőséges érzelmeket. Most az angliai Queen’s University Belfast tudósai bebizonyították, hogy a kutya bizony valóban tudja!

Az akut stressz megváltoztatja az emberi verejtékben és leheletben található vegyületeket, mutatták ki a kutatások. Az új kísérlethez négy kutyának emberi önkéntesektől gyűjtött izzadság- és lélegzetmintákat mutattak be – mielőtt és miután az emberek egy nehéz matematikai feladatot végeztek.

A résztvevő kutyák több mint 90 százalékos pontossággal tudták megállapítani, hogy melyik minta készült azelőtt és melyik azután, hogy a 36 önkéntes három percig próbált hangosan számolni 9000-től 17-esével visszafelé

– olvasható a PLOS One tudományos folyóiratban.

„Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat az „ember legjobb barátjának” rendkívüli képességeiről” – mondta a tanulmány első szerzője, Clara Wilson állatpszichológus.

„Bár valószínű, hogy a kutyák a valóéletben a stressz szintet a különböző kontextusjelzésekből érzékelik, laboratóriumi vizsgálat segítségével kimutattuk, hogy van egy megerősített szagkomponens, amely valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy a kutyák érzékeljék, ha stresszesek vagyunk” – mondta Wilson.

Tanulmányukhoz Wilson és kollégái először 20 különböző házőrzőt képeztek ki arra, hogy az orrukkal mutassanak egy stresszes embertől származó mintára.

(A kiképzési időszak végére 16 kutyát különböző okok miatt – többek között figyelemzavar és unalom – kivontak a forgalomból.)

A kutatók a betanított kutyákat egy olyan géppel tesztelték, amely három választási lehetőséget kínált: egy használaton kívüli gézdarabot, egy stresszes személytől származó mintát és egy ugyanattól a személytől származó mintát, amikor nem volt stresszes.

A kutatók a szívritmus és a vérnyomás előtte és utána történő mérését, valamint az önkéntesek stressz-szintjére rákérdező kérdőívekre adott válaszokat is gyűjtötték a matematikai feladat előtt és után.

A kutyák pontossága a stresszminták kimutatásában – 90 százaléktól 96,88 százalékig – még a vártnál is jobb volt.

Mivel tudták, hogy a verejtékben és a leheletben bekövetkező kémiai változások stressz hatására alakulhatnak ki, arra számítottak, hogy a kutyák képesek lesznek kiszagolni a különbséget – mondta Wilson. „Mégis meglepődtünk, amikor a kutyáknak először mutattuk meg a matematikai feladat előtti és utáni mintákat, és magabiztosan megkülönböztették őket”.

Forrás: nbcnews.com