0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Az amúgy is feszült műtrágyapiac hamarosan további hiányokkal szembesülhet. A Коммерсантъ orosz napilap szerint az orosz kormány exportvámok bevezetését tervezi az ásványi műtrágyákra. A Kreml számára ez további 1,75 milliárd eurót jelentene, ami körülbelül 746 milliárd forintnak felel meg. A lap kormány közeli forrásokra hivatkozva eldöntöttnek minősíti a kérdést, egyedül a tarifák összege amiről még tárgyalások folynak. Sajtóértesülések szerint Moszkva csak augusztusban 5,8 milliárd eurós költségvetési hiányt könyvelt el az olajból és gázból származó bevételek hiánya miatt.

A nitrogéntartalmú műtrágyák exportjára vonatkozó jelenlegi korlátozásokat kvótaszabályozás formájában júniusban meghosszabbították az év végéig.

A nitrogén-műtrágyáknál 8,3 millió tonnát, az összetett műtrágyáknál 5,95 millió tonnát tesznek ki. Vlagyimir Putyin elnök szeptemberben élesen bírálta a nyugati szankciókat, és az Isztambuli Megállapodás során a műtrágyák és a mezőgazdasági termékek kivitelére vonatkozó egyszerűsítések betartását kérte. A Kreml szerint Európa okolható a globális élelmiszer válságért.

Az orosz elnök nemrég egy bejelentéssel hívta fel magára a figyelmet, a TASS orosz hírügynökség ugyanis azt írja:

Ha az európai államok enyhítenek az Oroszországgal szembeni szankciókon, készen áll 300 ezer tonna orosz műtrágya szállítására (amelyek jelenleg megrekedtek az európai kikötőkben) fejlődő országokba, ingyenesen.

Mint mondta ezzel célja, hogy ne csak az európaiak vásárolják fel az orosz műtrágyát, hanem a fejlődő országok és a világ legszegényebb országai is hozzájussanak.

A műtrágyákra és a kapcsolódó pénzügyi tranzakciókra továbbra sincsenek szankciók európai oldalról, amint azt az EU Bizottsága szeptember elején egyértelművé tette.

Forrás: BauernZeitung