0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

A lisztharmatgombának különböző fajai ismertek, minden egyes növénynek megvan a saját lisztharmata. Ugyanakkor a betegség tünetei szinte azonosak, fehér vagy szürke foltok borítják a növény levelének színét, olykor a hajtásokat és a virágok csészelevelét. A lisztharmat nyáron erőteljesen fertőzi a dísznövényeket, díszcserjéket és fákat is. Ennek megelőzésére fel kell készülnünk.

A lisztharmat ritkán okozza a növények pusztulását, de megbetegíti, legyengíti azokat, rontja az esztétikai élményt és csökkenti értéküket és termésmennyiségét.

Ha a fertőzés megtörtént, mindent meg kell tennünk, hogy a kórokozót elpusztítsuk és terjedését megakadályozzuk. Amennyiben a levélfelület nagy részét borítja be a kórokozó, a levél gyakran lehullik.

A gomba áttelelhet a fertőzött rügyekben, a növényi hulladékban, tavasszal spórákat termel, amit szél, vízcsepp, vagy rovarok juttathatnak a növényekre. A lisztharmat elterjedését elősegítheti a magas páratartalom, a dús növényzet, a fényhiány, a túlzott nitrogénadagolás, a hideg talaj. A fiatal, lédús növényeket kedveli. Párás időben, huzamos 24 °C fölötti hőmérséklet mellett járványszerű betegséget okozhat. Érzékeny a lisztharmatra a rózsa, ezért láthatók egyes szőlőültetvényekben rózsabokrok a sorok végén – azokon hamarabb kialakul a fertőzés, mint a szőlőn. Azok a növények is hamarabb megbetegszenek, amelyek nem érzik igazán jól magukat, így például a melegtől szenvedő árvácska vagy petúnia hamar lisztharmatos lesz.

Védekezésként egészséges növényeket kell ültetnünk, és figyeljünk arra, hogy a lisztharmatra érzékeny növények ne kerüljenek árnyékos helyre.

A közvetlen napfényt ugyanis nem kedveli a gomba. Kerülni kell a növények bőséges és gyakori öntözését. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényi részeket. A növények ritkításával elősegítjük a jobb légmozgást, így kevésbé lesznek párás körülmények között, ezzel csökken a fertőzés veszélye.

Minden lisztharmat ellen használhatunk kontakt kénkészítményeket, de azoknál fennáll a perzselés veszélye, ha nagy melegben permetezünk. Felszívódó gombaölő szerek is rendelkezésre állnak a kórokozó elpusztítására: Topas 100 EC (5 ml 10 l vízhez), Amistar, illetve Conclude vagy Mirador (10 ml 10 liter vízhez). A narancsolajat tartalmazó Prev Gold biológiai művelésben is használható, sokoldalú készítmény, a lisztharmat mellett levéltetvek és más szívókártevők ellen is bevethetjük (40-60 ml 10 liter vízhez), de ez is perzselhet.

Az úgynevezett egyszerű anyagok közül, amelyek a háztartásban is előfordulnak, több is alkalmas a lisztharmat elleni védekezésre.

A lecitin elsősorban a rózsalisztharmat elleni kezelésekre javasolt 3-12 alkalommal, minimum 5 napos permetezési intervallum betartásával. A permetlé elkészítésekor 10 liter vízhez 7-8 gramm lecitint szükséges adagolni. A permetléből az állomány lombtömegéhez igazítva hektáronként 100-300 litert kell kijuttatni. Otthon házilag szódabikarbónából készíthető ellenszer is hatékony. Egy liter vízhez 2-3 teáskanálnyi szódabikarbónát és egy-egy teáskanálnyi olívaolajat és mosogatószert kell keverni. Tehéntejjel is lehet védekezni a lisztharmat ellen: 1-4 liter tejhez 10 liter vizet adva. A folyamatos védelem érdekében a legtöbb gombaölő szert 7-14 naponta újra használni kell.

Forrás: Kerti Kalendárium