0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Ukrajna egyes részeinek Oroszország általi annektálása, amely a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősül, azt jelenti, hogy a betakarított orosz gabonatermés több mint 5 millió tonnával nőhet. Erről a Német Sajtóügynökség (dpa) számolt be a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva – írja az agrarheute.com. Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter a TASZSZ -nak azt nyilatkozta:

„Az ottani szántóföldeket figyelembe véve úgy gondolom, Oroszország legalább további ötmillió tonna gabonát takarít be. Ennek más termények esetében is így kell lennie.”

A miniszter hozzátette, hogy egyes termékeket már az „összevont területekről” szállítanak, és már kialakították az ehhez szükséges ellátási láncokat is.

Patrusev idén 150 millió tonnás rekord gabonatermésre számít, ezen belül 100 millió tonna búzára. Ukrajnához hasonlóan Oroszország is a világ egyik legfontosabb exportőre. Az orosz csapatok által megtámadott szomszédos ország többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy gabonát lopott a megszállt kelet- és dél-ukrajnai területekről. Az utóbbi időben a nemzetközi sajtóértesülések is megszaporodtak arról, hogy Oroszország gabonát csempész ki Ukrajnából.

Korábbi adatok szerint Oroszország az év második felében akár 30 millió tonna gabonát kívánt külpiacra szállítani. Az ENSZ Világélelmezési Programja márciusban éhínségre és menekültválságra figyelmeztetett az Ukrajnából érkező gabonaexport csökkenése miatt. Június végén a G7-országok megvitatták , hogyan kezeljék az esetleges éhínségből eredő válságot . A Törökország által közvetített megállapodás a Fekete-tengeren át folyó gabonaexportról átmenetileg enyhített a helyzeten.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com