0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Az Egri Bikavér Ünnepe – befalazott palackok

Az Egri borvidék legfontosabb bora az Egri Bikavér, amelynek az idén először először több mint tíz napos programsorozatot szentelnek. Kezdetnek jónéhány palackot rejtettek el az utókor számára az egri vár kazamatájában.

A bikavér megünneplésében  2022-ben új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújították a borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatot október 18-29. között rendezik meg  Egerben . A pontos időponthoz a borvidék középpontjának számító Eger történelme adta meg a kereteket. A kezdés, október 18-a Az Egri Bikavér Napja ahhoz a meghatározó eseményhez kötődik, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert.

A hat önálló esemény több helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig.

A nyitó naphoz az egri várat választották helyszínül a szervezők, mint ahogyan elhangzott azért is, mert a várban mindig is volt bor, amit többek között a dézsmapince megléte is bizonyít. Emellett ne feledkezzünk meg a legendáról sem, miszerint a várat ostromló törökök azt hitték a várvédőkről, hogy a bikák vérét isszák, amikor vörös bor csordult le az egri vitézek bajuszáról.

Most is lesz bor a várban, mert ezen a napon több mint 200 palack bikavért falaztak be a Bebek-bástya alatt húzódó kazamatába.

Gál Tibor borász ötlete volt, hogy a  most megtermelt bikavérekből hagyjanak a borászok a jövő nemzedék számára is néhány palackkal. Több mint húsz bortermelő bikavére nyugszik a vár alatti „trezorban”, és a borászok üzenete az utókor számára, amelyeket egy közös nagy palackban helyeztek el a borok mellett. Tábla figyelmeztet arra, hogy a bikavéreket  30 év múlva, 2052, október 18-án bonthatják ki, azaz az egri vár ostromának 500. évfordulóján.

Kezdetét vette  és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok, amelynek keretében az Egri borvidék éttermeiben különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek bikavérekkel párosítva.

Október 22-én két nagyszabású rendezvény is zajlik párhuzamosan. Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. Ennek keretében a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak.

A Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur nevet viselő sétálókóstoló pedig a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az ígéretes 2021-es évjárat bikavéreibe. Az eseménynek a  Bolyki Pincészet ad otthont, ahol összehasonlíthatók lesznek a borászok új és régebbi évjáratú bikavérei is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu