0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Novemberben még lehet igényelni a kisüzemi támogatást

Újabb, hetedik szakasszal egészítette ki az Agrárminisztérium a mezőgazdasági kisüzemek vissza nem térítendő támogatásának igénylését. A pályázatokat november 17-e és 30-a között lehet benyújtani. A részletekről Nagy István agrárminiszter és Papp Zsolt György vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkár tartott sajtótájékoztatót.

Az AM minden mezőgazdasági üzemméret teljesítményét fontosnak tartja, amelyet a három szintű pályázati rendszer is tükröz – hangsúlyozta a tárcavezető.

A legkisebb méretű gazdaságok számára hirdetett támogatás mellé nem kell önrészt vállalniuk a gazdálkodóknak,

míg a második szint a családi gazdaságokat, a harmadik pedig a versenyképes nagyüzemi rendszert tudja kiszolgálni.

A tizenkét évvel ezelőtt hivatalba lépett polgári kormánynak foglalkoznia kellett a vidéki munkahelyek megszűnésével, az elvándorlással, a termőföld külföldi kézre történő kijátszásával, valamint az élelmiszeripar kiárusításával, leépítésével – emlékeztetett. Mint mondta: mindezekkel a tendenciákkal ellentétben állították növekedési pályára a magyar vidéket. Megalkották Európa egyik legszigorúbb földtörvényét, tudatosan fejlesztik a hazai agráriumot és élelmiszeripart, megvédik a magyar gazdák érdekeit itthon és külföldön egyeránt. Támogatják a generációs megújulást, a fejlesztéseket és a hozzáadott érték növelését. Termelést és pénzügyi biztonságot egyszerre támogató agrárpolitikát folytatnak.

A változtatások hatása érezhető, az agrárium ütésállóvá, a vidék pedig egyre inkább vonzóvá válik. Továbbra is széles rétegek számára szeretnék biztosítani a fejlődés hosszú távú lehetőségét, de rendkívüli kihívásokkal teli időszakot élünk, amit súlyosbít az orosz-ukrán háború, „az elhibázott brüsszeli lépések miatt kialakult szankciós infláció”, a gazdasági visszaesés, valamint a súlyos aszály.

Az AM elkötelezett a legkisebb üzemmérettel bíró és háztáji gazdálkodók iránt és fontosnak tartja a vidéki jövedelemszerzés, valamint foglalkoztatás erősítését. Ezért hirdették meg a kisüzemi gazdaságok termelését és értékesítését segítő támogatási konstrukciót 2020 októberében, amely rendkívül sikeresnek bizonyult.

Eredeti keretösszege 2,5 milliárd forint volt, amely 2021-ben már 32,5 milliárd forintra emelkedett. A kérelmeket egyszerűsített kiválasztási eljárás alapján bírálják el, amely során előnyt élveznek azok, amelyek magasabb élőmunkaigényt céloznak meg, vagy hátrányos helyzetű térségből érkeznek.

Eddig 17 305 kérelem érkezett be és összesen 52 milliárd forint támogatást fizettek ki, ami a napokban elbírált újabb 2132 kérelemmel egészült ki, amelynek támogatásáról összesen további 11,8 milliárd forint összegben született döntés.

Az érintett gazdálkodói réteg gyors segítése érdekében a hat benyújtási szakaszt most egy hetedikkel is kiegészítették, mivel „hosszú távon csak így biztosítható, hogy az agrárium a kihívások ellenére is eredményes maradjon és folyamatosan ellássa a lakosságot jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel, miközben ellenállóvá válik a külső negatív hatásoknak” – fogalmazott Nagy István.

A kisüzemi pályázat a Vidékfejlesztési Program legnépszerűbb intézkedése, amit mutat a kérelmek száma és a források mennyisége is

– mondta Papp Zsolt György. A támogatás célja, hogy az érintett réteg megerősödve, pályázatképes gazdasági szereplőként tudjon megjelenni a KAP támogatási rendszerében. A felhívás azoknak az őstermelőknek, mikro- és egyéni vállalkozóknak szól, akik mezőgazdasági termeléssel vagy mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkoznak legalább 3000 és legfeljebb 6000 standard termelési értékű (STÉ) üzemméretben, illetve ennek megfelelő legfeljebb 6000 eurót elérő mezőgazdasági árbevétellel a lezárt gazdasági évben.

Napraforgó esetében ez 4-7,5, kukoricánál 3,5-6, gyümölcsültetvényből pedig 1-2 hektárt, illetve 34-67 méhcsaládod jelent a kedvezményezett üzemméret. Az elvárás kevés. Legalább 12 hónapja 10 ezer alatti lélekszámú településen vagy a fölötti település tanyás részén kell élni. A negyedik év végére el kell érni 6000 STÉ vagy annak megfelelő árbevételt, valamint a gazdaságszervezéshez és -működtetéshez kapcsolódó képzésen szükséges részt venni.

A 15 ezer eurónak megfelelő forinttámogatás 75 százalékát a támogatási okirat aláírásával kiutalják, majd a 3. év után a fennmaradó 25 százalékot is megkapják a pályázók.

A támogatás átalány jellegű és vissza nem térítendő. Szabad a felhasználása az üzleti tervben vázolt meglévő mezőgazdasági tevékenységen belül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felhívás 2022-ben utoljára nyílik meg és biztosít lehetőséget a termelőknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu