0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már Bordeaux-ban is hamisítanak

Európában és világszerte fogyasztók százezrei vásároltak hamisított "francia" borokat Bordeaux-ból, derítette ki a francia rendőrség.

Borhamisítással vádolták meg a franciaországi Bordeaux régió bortermelőinek és értékesítőinek egy csoportját. A hosszan tartó rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a piacra került közel ötmillió palack valójában olcsó spanyol bort tartalmazott, nem pedig Franciaország egyik legértékesebb borvidékéről, Bordeaux-ból származó terméket.

A francia borok évtizedek óta nemzetközi presztízsnek örvendenek, emiatt még a legolcsóbb franciaországi bor is többe kerül, mint például a spanyolországi.

Öt bordeaux-i termelő és forgalmazó úgy döntött, hogy hasznot húz ebből az árkülönbségből.

Mint a francia rendőrség megállapította, az egész még 2013-ban kezdődött, amikor sok bordeaux-i termelőnek gyenge szőlőterméssel kellett megküzdenie. A Celliers Vinicoles du Blayais szövetkezet vezetői ezért úgy döntöttek, hogy igénybe veszik egy borforgalmazó segítségét, aki olcsó borokat vásárolt Spanyolországból, literenkénti néhány eurós áron. Ezután palackozta és Celliers Vinicoles du Blayais címkéket ragasztott rájuk. Néhány palackon olyan neves bordeaux-i borvidékek címkéi szerepeltek, mint Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien vagy Margaux.

A többi palackot olcsó asztali borokként hozták kereskedelmi forgalomba, amelyek még mindig többe kerültek, mint a spanyolországiak.

Összesen mintegy 4,6 millió palack jutott el a vásárlókhoz 2013 és 2019 között, a csalók ez idő alatt mintegy 4 millió eurót kerestek.

Érdekes módon ez alatt a hét év alatt egyetlen fogyasztó sem vette észre, hogy a megvásárolt bor íze gyanús lenne. De a csalásnak súlyos következményei lesznek, a legalacsonyabb büntetése is komoly pénzbírság, de a vádlottakra hét év börtön is várhat, a rendőrség közlése szerint.

Az öt bordeaux-i hamisító pere tovább gyűrűzött, és 2021 novemberében további csalásokra derült fény, amelyben több, mint 20 bortermelő, különböző iparágak vállalatai, valamint magánszemélyek, köztük még nyugdíjasok is érintettek.

Forrás: rp.pl