0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vitatott vérfarmok

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, amely sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére?

Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, amelyen vért vesznek az ország déli részén, Selfossban található „vérfarmon”.

A vemhes kancák véréből kivont PMSG hormont a haszonállatok, különösen a sertések termékenységének növelésére szolgáló állatgyógyászati készítmények előállítására használják fel az Unióban.

Izlandon az egyik európai piacvezető biotechnológiai cég, az ÍSTEKA csoport dolgozza fel. A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban, a gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele.

2021-ben Izlandon a vérfarmok száma háromszorosára, 199-re nőtt, és közel 5400 kancát tenyésztettek kizárólag a véréért.

Nyilvános visszhang

A videó tavalyi közzététele felzúdulást és rendőrségi nyomozást váltott ki Izlandon. Sok gazdálkodó kénytelen volt felhagyni a vállalkozásával Egy állatjóléti szervezet a gyakorlat teljes betiltását kéri arra hivatkozva, hogy a félvad lovakat szűk istállókban tartják és egyes esetekben bántalmazzák.

Rosa Lif Darradotir, a tiltakozó állatvédelmi szervezet alelnöke szerint „nincs rendben, hogy egy ijedt lovat nyakon szúrjanak azért, hogy más állatoknak további szenvedést okozzanak.

A termékenységüket ugyanis a természetes kapacitásukat meghaladó mértékben növelik, csak azért, hogy stabilan lehessen olcsó sertéshúst szállítani.”

Arnthor Gudlaugsson, az ÍSTEKA ügyvezető igazgatója szerint azonban a videó nem ad pontos képet. Túlságosan negatívan mutatja be a folyamatot és nem a megfelelő gyakorlatot ábrázolja.

Kormányzati válasz

A film vitát váltott ki Izlandon, ahol sokan először értesültek a vérfarmokról, annak ellenére, hogy 1979 óta működnek. Az ellenzők az összegyűjtött vér mennyiségét is bírálták, sokan pedig a véleményük szerint állatkínzó gyakorlat betiltását követelik a kormánytól.

Válaszként augusztusban hatályba léptek a szigorúbb szabályozások, amelyek több hatáskört adtak a hatóságoknak az ágazat megfigyelésére és jövőjének meghatározására a következő három évben.

Uniós petíció

2019-ben hasonló témában került online petíció az Európai Parlament elé. Célja, hogy az EU titsa be a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon Dél-Amerikából történő behozatalát, mivel vizsgálatok bizonyítják, hogy Uruguayban és Argentínában embertelenül bánnak a donor kancákkal. A petíció benyújtója azt állítja, hogy a dél-amerikai vérfarmok nem tartják tiszteletben az állati melléktermékekről szóló 142/2011/EU rendeletben az állati melléktermékek és a belőlük származó termékek behozatala, átszállítása és kivitele tekintetében meghatározott rendelkezéseket.

A kancákat nem vetik alá állat-egészségügyi ellenőrzésnek, és a rossz egészségi állapotuk szenvedést okoz számukra.

A nemzeti hatóságok nem biztosítják a farmok megfelelő ellenőrzését és vizsgálatát. A petíció benyújtója rámutat arra is, hogy a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon használata károsan hat az európai kocák és malacok egészségére és jólétére, és hogy léteznek a sertések termékenységének fokozására szolgáló alternatív eszközök is. A beadványt az Avaaz kormányoktól független nemzetközi véleményplatformon 2 millió polgár írta alá.

Forrás: euronews.com