0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A járvány, a konfliktusok és a szélsőséges időjárás a globális élelmiszerellátó rendszerek védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet

A COVID-19 világjárvány, a politikai instabilitás, az infláció, az emelkedő élelmiszerárak és a 2022-es szélsőséges időjárási körülmények rávilágítottak a globális élelmiszerellátó rendszer törékenységére és annak következményeire, különösen a globális élelmezésbiztonságon belül. Az Economist Impact közzétette a tizenegyedik éves Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) jelentést, amely 113 ország élelmezési rendszerének állapotát pontozza.

Az index szerint a globális élelmezésbiztonsági környezet tovább romlott, miután 2019-ben elérte a csúcspontját.

Az Economist Impact által kidolgozott és a Corteva Agriscience által támogatott index mélyreható elemzést nyújt arról, hogy a megfizethetőség, a hozzáférhetőség, a minőség és biztonság, valamint a fenntarthatóság és az alkalmazkodóképesség hogyan befolyásolják az élelmezésbiztonságot világszerte. Az idei év újdonsága, hogy az index olyan kritikus mérőszámokat is tartalmaz, amelyek a mezőgazdasági erőfeszítéseket – például a mezőgazdasági erőforrásokhoz való hozzáférést és a kutatás-fejlesztésbe történő beruházásokat – összekapcsolják az élelmezésbiztonsággal.

Az új mérőszámok teljes képet mutatnak az élelmiszerellátó rendszerről, kiemelve azokat a területeket, amelyek az évek során gyengültek, köztük az élelmiszerek minőségét és biztonságát, amely 2019 és 2022 között 4%-kal csökkent.

Az élelmiszerellátó rendszer továbbra is nagyon érzékeny az éghajlatváltozással kapcsolatos hatásokra, például az aszályra, az árvizekre és a mezőgazdaság számára megfelelő mennyiségű víz hiányára.

Míg az indexben szereplő mérőszámok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági erőforrások az elmúlt években a legnagyobb relatív javulást mutatták a GFSI-pontszámok tekintetében, a mezőgazdaság területén továbbra is a legalacsonyabb pontszámú mutatók maradtak, beleértve a mezőgazdasági kutatás-fejlesztésre fordított állami beruházások hiányát, az öntözési infrastruktúrát és a talaj szervesanyag-tartalmának minőségét.

Az Economist Impact globális jelentésében megjegyzi, hogy az élelmiszerellátó rendszer nagyobb ellenálló képességének kiépítése rendkívül fontos. A GFSI mutatói azt mutatják, hogy az országoknak az élelmiszerárak ugrásszerű növekedésével és soha nem látott mértékű éhezéssel kell szembenézniük. Kritikus válaszúthoz érkeztünk. A globális élelmiszerellátó rendszert fenyegető jelentős kockázatok elhárításához hosszú távú strukturális beruházásokra van szükség.

„A hosszú távú, rendszerszintű ellenállóképesség megteremtésének prioritást kell élveznie, ha meg akarjuk fordítani a világszerte egyre nagyobb élelmiszer-biztonság hiánya felé mutató tendenciát.”

– mondta Pratima Singh, az Economist Impact szakpolitikai és elemző részlegének vezetője. „Ehhez az élelmiszerellátó rendszer valamennyi szereplőjének – kormányok, vállalkozások, nemzetközi vállalatok, nem kormányzati szervezetek és fogyasztók – elkötelezettségére és fellépésére van szükség.”

Magyarország a GFSI értékelése alapján

Magyarország a 2022-es GFSI értékelés szerint a lehetséges 100-ból 71,4 pontszámot ért el, ezzel a világ 113 országa közül a 34., 26 európai ország közül pedig a 20. helyen áll. A besorolás 11 területen jelentősen javult az előző évhez képest, és szinte minden mutatóban javulást mutatott.

Magyarország teljesítménye az általános indexben az elmúlt 11 év során némileg javult, ami annak köszönhető, hogy minden területen nőtt a pontszám, kivéve a minőséget és biztonságot, ahol sajnos romlott a helyzet. Az ország világszinten a 31. helyen áll a megfizethetőségi szempontok terén (86,7 pont) a 2022 májusáig mért adatok alapján, de viszonylag alacsonyan (26-ból 20.) az európai országok között, ahol a megfizethetőségi rangsor általában magas.

Az ország kissé lemarad a fenntarthatóság és alkalmazkodó képesség terén, ahol globálisan a 42. helyen áll, 57 ponttal.

Az éghajlatváltozással és a szélsőséges időjárási eseményekkel kapcsolatos, az élelmiszerellátást érintő hosszú távú kockázatok kezelésében azonban továbbra is vannak hiányosságok. A táplálkozási irányelvek és a táplálkozási terv vagy stratégia végrehajtása javuló terület az ország számára.

Az ország növekvő elkötelezettségét az éghajlatváltozás élelmezésbiztonságra gyakorolt hosszú távú hatásainak kezelése iránt a fenntarthatóság és alkalmazkodás terén történt legjelentősebb változás jelzi a vizsgált időszakban, ahol 14,2 ponttal nőtt a pontszám. Magyarország általános rendelkezésre állási pontszáma 11,2 ponttal emelkedett, ami nagyrészt a mezőgazdasági termelés volatilitás mutató 57,8 pontos növekedésének és az ellátási lánc infrastruktúra mutató 10,8 pontos növekedésének köszönhető.

Magyarország általános pontszámai „jó” általános élelmezésbiztonsági környezetet jeleznek.

Az ellátási lánc infrastruktúrája az évek során folyamatosan javult, az ország alacsony szinten tartotta az élelmiszer-veszteséget és javult a mezőgazdasági kereskedelem.

„A hosszú távú élelmezésbiztonság attól függ, hogy a mezőgazdaságban a gazdákat érintő néhány nagy kihívás megoldódik-e.” – mondta Tim Glenn, a Corteva Agriscience vetőmag üzletágának ügyvezető alelnöke. „A Globális Élelmiszerbiztonsági Index támogatása összhangban van a Corteva Agriscience elkötelezettségével a fejlődés előmozdítása mellett. Mivel a globális élelmezésbiztonság ismét csökken, sürgősen meg kell újítanunk közös elkötelezettségünket az innováció és az együttműködés mellett az élelmezésbiztonság hiánya elleni küzdelem érdekében.”

Az élelmiszerek elérhetősége, valamint az ezt alátámasztó környezeti fenntarthatóság és alkalmazkodási képesség rávilágít az élelmiszerellátó rendszer sebezhetőségére.

Az összetett élelmiszerellátó rendszer kihívásainak és az azt követő megoldásoknak az azonosítása megköveteli a rendszer valamennyi részének a nyomon követését, beleértve a gazdaságban zajló folyamatokat is.

A Corteva elkötelezett, hogy olyan áttörést jelentő technológiai megoldásokat kínáljon, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy termelékenyebbek és fenntarthatóbbak legyenek, beleértve a növényvédelem és a vetőmagok terén megvalósuló innovációkat, amelyek a gazdálkodók számára magas hozamlehetőséget biztosítanak, és ezáltal hozzájárulnak az élelmezésbiztonság javításához világszerte. „A Corteva számára a jövőben is prioritás az élelmiszerbiztonság támogatása és javítása, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre Magyarországon.

A vállalat megújuló termékportfoliója lehetővé teszi a gazdák számára a takarmány- és élelmiszernövények új típusú tápanyagellátását, mely segíti a hozamok magas szinten tartását.

A Corteva ezen törekvéseit támogatja a talaj nitrogénszolgáltató képességét javító termékünk, valamint az engedélyezés alatt álló a légkör nitrogénjét megkötni képes biológiai készítményünk.” – nyilatkozta Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

Forrás: Corteva Agriscience