0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jó bor magasztosabbá teszi az ünnepi hangulatot

Kevesen vannak, akik olyan mélyreható ismeretekkel bírnak a hazai borkultúrát illetően, mint Zilai Zoltán, akinek sok minden más mellett a Márton-napi újbor ünnepe köthető a nevéhez. Amikor a ’90-es években a Néprajzi Múzeumban ünnepi keretek közé visszaállította a magyarság e régmúltba nyúló hagyományát, még talán maga sem gondolta, milyen sikeres kezdeményezést indított el.

A szakember azonban más területen is úttörőnek bizonyult, ezekről az eredményekről kérdezte az MMG Direkt legutóbbi adásának vendégét Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője, aki Zilai Zoltánnal, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetőjével közösen még borajánlást is ismertettek az ünnepekre való tekintettel.

youtube://v/1dnKmK6dIgI

 

A Márton-napi újbor ünnep története egészen 1997 őszéig nyúlik vissza, mikor is Bock József Kékoportója Szent Márton bora néven debütált a piacon. Ennek apropóján Zilai Zoltán ismerősi, baráti körével együtt felelevenítette Szent Márton nevéhez fűződő újbor ünneplését, amely kezdeményezés egyben a hazai borkultúra támogatását szolgálta.

Azonban Zilai Zoltán nem csak ebben volt úttörő, olyan borvidékeket emelt be a rivaldafénybe, melyek eddig békésen meghúzódtak a háttérben. Kevésbé ismert szőlőfajtákat, borászokat karolt fel, sokan neki köszönhetik pályájuk indulását.

Ennek egyik ékes példája a Nyakas pincészet és az Etyek–Budai borvidék, amit korábban csak Etyeki borvidékként tartottak számon.

A 2000-es évek elején már forgalmaztuk az etyeki Nyakas pincészetnek, akkor még Töki Egyetértés Mgtsz. a borait úgy, hogy akkor még nem volt borvidéki besorolása területnek, azonban forgalmazási tevékenységükkel az innen származó borok rajtunk keresztül jutottak elsőként a magyar borpiacra. Ezzel aztán ott gyorsléptékben fellendült a termelői szándék, majd rövid időn belül az az ötlet is megfogalmazódott a termelők körében, hogy a terület újra regisztrált és hivatalos borvidéke legyen Magyarországnak, amit aztán sikerült is elérni – mondta Zilai Zoltán.

A Budapesti Borfesztivál, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, vagy éppen a Rosalia, a rozé borok ünnepének életre keltése szintén Zilai Zoltán közreműködésének köszönhető.

A rendszerint a fővárosban megszervezett Budapest Borfesztivált idén 31. alkalommal rendezték meg, a ’92-es indulása óta azonban sokat változott, hozzáidomult a változó világ fesztivál-követelményeihez.

– A kezdetekben a rendezvény az akkor éledező magyar borkultúrát próbálta segíteni, támogatni azzal, hogy edukálta, tanította, információkhoz juttatta a fogyasztókat és a termelőket az eseményen való találkozásuk révén. Mára pedig a borfesztivál olyan divatos, trendi, minőségi borokat vonultat fel, amik felé szívesen nyit a szofisztikált közönség, a rendezvény pedig napjainkra jelentős nemzetközi ismertségre tett szert – fogalmazott az ügyvezető.

A Rosalia, a rozé borok ünnepe is nagy népszerűségnek örvend, amiből jól látható, hogy a hazai rozéborfogyasztás reneszánszát éli.

Zilai Zoltán szerint a rozé egy nagyon divatos fajta a fogyasztók körében, ami egyedi, karakteres stílusának, ízvilágának köszönhető, ezáltal könnyen megszerethető. Különösen a fiatalabb korosztály körében kedvelt, talán pont a könnyedsége miatt – mindezt több nemzetközi statisztika is alátámasztja, amelyekben jól látszik, hogy a rozé borokat jó ideje szívesen vásárolják a fogyasztók.

Zilai Zoltán a közeledő ünnepekre is kitért, és azt tanácsolta nézőinknek, olvasóinknak, hogy a megfelelő minőségi bormegválasztással még ünnepibbé, meghittebbé tehetjük a családi körben megtartott ünnepeket.

– Ha megtehetjük, többféle bort is kóstoljunk meg az ünnepi asztalok mellett, amelyek jól passzolhatnak a megterített asztalon felszolgált ételekhez.

Ha lehetőségünk van, akkor kicsit értékesebb, különlegesebb bort tegyünk az asztalra, tiszteljük meg ezzel magunkat, az ünnepet, a szeretteinket, barátainkat, családtagjainkat.

Végezetül azt tanácsolom a fogyasztóknak, hogy amikor a koccintanak szeretteikkel, álljanak meg egy perce, örüljenek az adott pillanatnak, szenteljenek némi figyelmet a jó bornak, ízleljék és értékeljék mindazt, ami akkor éppen körülvesz minket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu