0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már folyik a faültetés a Blaha Lujza téren

Nyolcvan fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint már kedden megkezdődött a fák kiültetése a térre.

Jelezték: a tér nagy részén – a még elültetésre váró fák környezetében – korábban vízáteresztő fugázással kialakított térkövet, valamint kiskockakő burkolatot építettek, amely alatt mesterséges váztalajt alakítottak ki. Ennek célja, hogy segítse a faveremráccsal körülvett fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítménye legyen a térburkolatnak.

A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm faültetési rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetettek

– tájékoztatott a BKK.

Hozzátették, hogy a növénykazettákba ültetett fák környezetében folyamatos a növénytelepítés: a kiválasztott cserjefajok változatos levélformájukkal és színükkel erősítik a megújuló tér ligetes jellegét.

A munkák előtt a szakemberek teljes talajcserét hajtottak végre, és alatta agyag vízmegtartó réteget építettek ki. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza tér felszíne alatt tömör sittréteg húzódik, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, valamint világháborús törmelékekből áll – írták.

A tér felújítása a tervek szerint még az idén lezárul, jelenleg zajlik a térburkolat lerakása, a közvilágítási hálózat kiépítése és a térbútorok kihelyezése.

Hamarosan elhelyezik a növénykazettákra a kis méretű szobrokat, amelyek – utalva az egykor ott álló Nemzeti Színházra – színházi jeleneteket ábrázolnak.

Nem csak ezek emlékeztetnek majd a színházra: a teátrum egykori székeire utaló bordó színű köztéri székeket és asztalokat helyeznek el, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

Forrás: MTI