0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Színkavalkád a cserépben

A Beppler Kft. által szervezett találkozó remek lehetőséget teremtett a szakemberek személyes tapasztalatcseréjére. Az eseményen ugyanakkor képet kaphattak a kertészek a következő termesztési szezon kihívásairól és a piaci trendekről is. A szaporítóanyag-forgalmazó cég kínálatában szereplő egynyári- és évelőújdonságokat Pethő Zsolt területi képviselő mutatta be.

A Confetti Garden fantázianevű növényegyüttes a Dümmen Orange egyik zászlóshajója. Ezekben a termékekben három növényt ültetnek össze, szállításuk a 4. és 19. naptári hét között igényelhető, ültetésüket azonban nagy biztonsággal a 8-9. héttől ajánlják, 12-es cserépmérettől. A magasabb eladási ár érdekében mindenesetre érdemesebb 15 centiméteres cserepet használni, ajánlotta Pethő Zsolt.

Leggyakoribbak és legkeresettebbek a Confetti Gardenek közül a Calibrachoa nemzetség vegyes színvilágú, telt és szimpla virágú kombinációi.

Újdonság a Nano Countryside néven kapható összeültetés, jellemzője, hogy kisebb, akár 10,5 centiméteres cserépbe is ültethető kombináció, mivel kisebb méretű növényekről van szó.

A különböző típusú színkombinációkon belül egyedi csoportot képez a szín a színben koncepció, ilyenkor három különböző nemzetség azonos színárnyalatát ültetik össze. E csoporton belül újdonság a Sparkly Purple. Fontos jellemzőjük, hogy ültetésnél és a nevelés során a legérzékenyebb növény minimumkövetelményeit teljesítsük. Léteznek két-há­rom nemzetség összeültetésével elért vegyes színkombinációk is, amelyekkel igazi színkavalkádot kapunk. Néhány képviselője ezeknek a típusoknak a Speedy Candy, a Speedy Red és a szintén 2022-es újdonság, a Speedy Pastel Pink, amelyben Calibrachoa- és Petunia-fajták kerültek összeültetésre. Bacopa, Coleus és Cuphea nemzetségek kombinációjával is készül Confetti Garden.

Termesztés szempontjából legnépszerűbbek azok a Confetti Garden-típusok, amelyekben mindhárom növény ugyanabból a nemzetségből kerül ki, hisz ilyenkor mindegyiknek ugyanaz a termesztési igénye.

Extrától a díjnyertesig

Izgalmas újdonságnak ígérkezik a kála és a balkonnövények társítása. A kála exkluzív minőségű készáruval gazdagíthatja a kertészetek virágzó cserepesnövény-áru­választékát, mutatós növény, jól illeszthető a balkonnövény-kultúrákhoz. Ennek is van egy Confetti-változata, amelyben a növények azon kívül, hogy jól mutatnak, meg is nevelhetők együtt. A 21 centiméteres cserépben három balkonnövény fog közre egy, a színárnyalatnak megfelelő kálát. Pethő Zsolt kiemelte, hogy a három balkonnövény ültetése során középen kihagyják a helyet a 12-es cserépátmérőjű kálának, ugyanis annak a termesztéstechnológiája igen erős törpítést követel. A kálát tehát külön kell nevelni, azt az értékesítés előtt egy-két héttel ültetik a balkonnövények közé.

A Begonia I’Conia sorozat csüngő és álló habitusú begóniákat fog össze, virágméretük közepestől az XL-es méretig terjed.

Zöld és fekete levelű változatok is szerepelnek közöttük, 12-13-as cserépmérettől a 25 centiméteres ámpolnás méretig nevelhetők, ez utóbbiba ajánlott három növényt ültetni. Ezek a begóniafajták naptűrők még a mi klímánkon is. Igazi különlegesség a tavalyi Fleuroselect-díjas újdonság, a Begonia I’Conia Aroma Peach. A begóniafajta sárgás-narancsos színű, friss, üde, illatos virágokkal rendelkezik, félig csüngő habitusú. Az I’Conia Portofino sorozat félig csüngő begóniákból áll, közös jellemzőjük a nagy, L-es virágméret. Négy különböző színben érhető el. Csüngő, félig csüngő habitussal rendelkező begóniahibrid a Viking sorozat. Magonc formájában forgalmazzák, kaspóban és balkonládába ültetve is kiválóan mutat. Érdekessége, hogy 25 centiméteres kaspóba is elegendő mindösszesen egy növényt ültetni. Naptűrő, de az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli, rózsaszín és piros változatban kapható.

A Bidens kedvelt és népszerű balkonnövény.

A klasszikus sárga mellett megjelentek már a narancssárga különböző árnyalatai is. A jól elágazódó növényeket 10-13-as cserépben ajánlott ter­meszteni, 25-ös ámpolnás termesztéshez három növényt kell ültetni. A Bidens Goldmoon intenzív aranysárga színnel rendelkezik, könnyen gondozható, félig csüngő habitusú, balkonládába ültetve is csodálatosan mutat, jól tűri a napot, nem igényel semmilyen különleges ellátást a végső felhasználónál.

A Dümmen Orange kínálatában hat különböző Calibrachoa-sorozat található meg, a sorozatok különböző virágmérettel, habitussal rendelkeznek és nagyon változatos, minden igényt kielégítő színárnyalatokban elérhetők. Értékesítésük nagyon sikeres, mert a nemesítőház folyamatosan megújuló színekkel tud jelen lenni a piacon. Tavalyi újdonság volt a Tik-Tok sorozat, amely idén már hat színben is rendelhető. A virágok közepes méretűek, azonban a növények virágzása nappalhosszúság-független.

A Bloomtastic sorozat már évek óta szerepel a Beppler Kft. kínálatában, a növényekre egységesen jellemző az erős növekedés és az extra nagy virágok.

Öt színben kapható, ennek köszönhetően komoly helyet kíván magának a piacon a sorozat, fogalmazott Pethő Zsolt.

Új nemesítési technológia

Petúniából kilenc különböző sorozattal rendelkezik a Dümmen Orange, a sorozatok mindegyike különböző bokortípusú, nappalhosszúság-függetlenek és L-XL virágméret jellemzi őket. A Potunia, Potunia Plus és Potunia Piccola kisebb bokorméretű petúniákat foglal magába. Ezek olyan sorozatok, amelyeknél a növények a cserép fölött felfelé törve és nem csüngő habitussal növekednek. Kompakt, de intenzív növekedéssel, erőteljes színű és nagy virágokkal rendelkező fajták, a hajtásokon olyan sok virág van, hogy gyakorlatilag a bokor sem látszik. A Petunia Sweetunia sorozat növényei feltűnő színük miatt karakteres megjelenésűek. Egyöntetű, szabályos gömb alakú bokrot képez a növény, 12-15 centiméteres cserépbe vagy 17-27-es ámpolnába is ültethető.

A Surprise sorozat színválasztéka évről évre bővül, leginkább ennek a tagjait javasolják ámpolnába ültetni.

Tavalyi újdonság volt a sorozaton belül a Canari yellow, amely egy intenzív sárga virágú petúnia. Itthon idén került forgalomba, és nagyon kedvező visszajelzéseket kaptak eddig a termelőktől. A Surprise Sparkling sorozat csüngő habitusú fajtákat foglal magába, izgalmas pöttyös, fröcskölt mintájú virágok teszik különlegessé a tagjait. Öt színt kínálnak ebből a sorozatból.

Az előadó a dísznövénytermesztésben új technológiának számító géntérképezésen alapuló Intrinsa technológiára is fölhívta a figyelmet. Az eljárás során a modern technológia és a hagyományos nemesítés találkozik, ennek eredményeként a szelekciót sikerül felgyorsítani. A technológia szélesebb körű alkalmazásával megnyílik a lehetőség sok nemzetség nemesítésének, vagy akár a rezisztencianemesítésnek a felgyorsítására is. Ezzel a módszerrel hozták létre az első, dohány mozaik vírusra rezisztens petúniasorozatot, a Smartunia sorozatot, amely jelenleg három színben érhető el, ezek a Smartunia Windmill Black, Red és Pink.

Muskátliból álló, futó, félfutó és interspecifikus fajták is szerepelnek a Beppler Kft. kínálatban.

A Savannah sorozat álló muskátlijai sötétebb lombúak, ideálisak 12-es cserépben történő nevelésre, mivel a növények kompakt növekedésűek. Ennek a helykihasználás miatt van nagy jelentősége, hiszen így több növényt lehet egy négyzetméteren termelni, ez pedig a jelenlegi energiaárak mellett igen fontos szempont. Húsz különböző színben is elérhető. A Green Idols sorozat zöld lombú muskátlikat foglal magába. Erőteljesebb növekedésűek, a megfelelő fejlődéshez korábban szét kell őket rakni, nem lehet cserép-cserép mellett nevelni a fajtákat. A színválaszték tizenhat színből áll. Az igazi „parasztmuskátlikat” a Survivor Idols sorozat képviseli. Egyöntetű, de intenzív növekedésű fajták, amelyeket ajánlott 13 centiméteres cserépbe ültetni. Kisebb cserépben nevelve fontos az időben szétrakás. Interspecifikus muskátlisorozat a Big EEze, amely nyolc színben kapható, kompakt, egyöntetű növekedésű fajtákból áll. Az új Santana sorozatba tartozó interspecifikus muskátlik nagyon jó hőtűrők, kompakt növekedésűek, szintén nyolc különböző színben érhetők el.

A folytatásban a Beppler Kft. évelőújdonságairól számolunk be.

Forrás: Kertészet és Szőlészet