0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már mintegy 70%-át visszagyűjtik

Felismerve, hogy tovább nem odázható el a növényvédőszer-göngyölegek szervezett visszagyűjtése, csaknem húsz éve, 2003-ban megalakult a Cseber Nonprofit Kft.

A cégnek ma több mint száz partnere van, olyan gazdasági társaságok, amelyek növényvédő szert gyártanak, vagy csávázott vetőmagot kínálnak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói. Ezek a társaságok biztosítják a Cseber Nonprofit Kft. működéséhez szükséges bevételeket, fizetik a szolgáltatási díjakat. Az európai fenntarthatósági hétre szervezett 6. Cseber Konferencián a begyűjtőhelyek képviselői, az Agrárminisztérium, a szakmai szervezetek és a tulajdonos cégek képviselői vettek részt.

A cég működésének alapja a biztonság, ezt szolgálja a 2023 végéig tartó Három a magyar igazság kampány, melyet 2019-ben a göngyölegek megfelelő öblítése érdekében indítottak el, mondta Fenyvesi Rita ügyvezető.

A ma 114 tagot számláló szervezet több mint 160 gyűjtőhellyel rendelkezik, és ezek fele ma már egész évben nyitva áll. A visszagyűjtés eredményeiről Belleli Csaba, a Cseber fejlesztési menedzsere számolt be. A szakember kiemelte, míg 2020-ban 64,3, tavaly 67,4%-ban kapták vissza a göngyölegeket – amivel az uniós átlag fölött vagyunk. Az idén várhatóan megközelítjük a 70%-ot, s a tervek szerint 2025-re elérjük kívánatos 75%-ot. Míg 2021-ben a göngyölegek 25%-át hasznosították energetikai céllal, a közeljövőben szeretnék elérni a 60%-ot. Emellett az újrahasznosítás területén szeretnének előbbre lépni. Tavaly már 281 tonna műanyagból készült granulátum, illetve csövek, ami jelentős előrelépés a 2020-as 140 tonnához képest.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá az egymáshoz ezer szállal kötődő Cseber Kft. és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara.

A két szervezet évek óta segíti egymás munkáját információcserével, oktatással, hiszen egyetértenek abban, hogy együtt többet tudnak elérni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet