0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fókuszban a biomassza alapú gazdaság

A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében immár 19. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kiemelt eseményét a Magyar Tudomány Ünnepét. Az Agrárminisztérium az saját rendezvénnyel kívánt csatlakozni az eseményhez, melynek fókuszában a hazai fenntartható erőforrás-használat valamint a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatás-fejlesztés szerepel.

A geopolitikai konfliktusok és a gyorsuló klímaváltozás felértékelik azokat a modelleket, amelyek a fosszilis alapanyagokra épült gazdaságra kínálnak alternatívát.

Az átmenet sikerességének egyik kulcsfontosságú feltétele a kutatási háttér és innovációs környezet erősítése. 

A 2016-ban indult közép-és kelet-európai országokat tömörítő BIOEAST Kezdeményezés elkötelezett a biomassza alapú gazdasági modell alkalmazhatóságának népszerűsítésében és a K+I partnerségek támogatásában hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 

E célkitűzés fontos eszköze és mérföldköve az idén nyáron a régióhoz tartozó egyetemek és kutatóintézetek bevonásával kidolgozásra került Stratégiai és Innovációs Menetrend (SRIA) amelynek tervezete hét- a fenntartható biomassza termelés és feldolgozás szempontjából fontos terület K+I prioritásait tartalmazza, úgy mint erdészet, agrárökológia, bioenergia, fejlett biobázisú vegyi anyagok, élelmiszerrendszerek, édesvíz, valamint oktatás és szemléletformálás 

A rendezvény keretében Soós Rita az Agrárminisztérium Agrárkutatási Osztályának munkatársa ismertette a biomassza alapú gazdaság modelljét, Varga Korinna az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatója a SRIA Agrárökológiai fejezetét mutatta be, Dr. Imre Balázs a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa a SRIA biobázisú vegyi anyagok fejezetét foglalta össze.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu