A német Infarm kísérletében ezzel a módszerrel
A cég hozzátette, hogy ez egy fontos mérföldkő az alapélelmiszerek megtermelésében, hiszen a klímaváltozással egyre nagyobb kihívás a szabadföldi növénytermesztés. A búza pedig az egyik legfontosabb élelmiszernövény, és jelentős fehérjeforrás: egyes régiókban a napi bevitel 40 százalékát adja – írja a FarmingUK.
A búzát minden más növénynél nagyobb területen termesztik, azonban a változó környezeti viszonyok miatt várhatóan csökkenni fog a terméshozam.
„Hogy etetni tudjuk a világ növekvő népességet, nagyobb terméshozamot kell elérnünk. Most pedig mi bebizonyítottuk, hogy ez a búzánál elérhető ha zárt térben, kontrollált körülmények közt termesztjük. Az eredményeink jelentősek a szabadtéri termesztéssel szemben, ami nagyjából 4,5 tonna hektáronként, és erősen függ az időjárástól és az évszakoktól.”
Ez a rekordtermés vélhetően akár 50 százalékkal is növelhető a következő években jobb genetikával, termesztő eszközökkel és a legjobb növekedésre optimalizált környezettel.
Erez Galonska, az Infarm egyik alapítója azt nyilatkozta: „A búza beltéri termesztése jelentős mérföldkő az Infarm életében és szignifikáns fontossággal bír a világ élelmiszerbiztonságában, mivel a búza egy kalóriadús, de erőforrás-igényes növénykultúra, ami központi szerepet tölt be világszerte az étrendekben.”
youtube://v/q9qUQKTnZzw