0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az édesség érzetünk „tanítható”

Az alapvető probléma nem az édes ízzel vagy annak igényével van, hanem azzal, hogy milyen formában és mennyiségben vesszük magunkhoz. Édes trükkök cukorbevitelünk csökkentéséhez...

Az édes íz szeretete emberi sajátosság, ami lehet visszafogottan természetes, de ölthet beteges mértéket is. Azokat az ötleteket rendezzük most egy kupacba, amelyek segítenek megfékezni a kétségbe ejtő méreteket öltött édességek utáni epekedésünket.

Legyen teljes

A teljes értékű táplálékok segítenek elkerülni a tömény édes íz iránti hiányérzetet, a cukorsokkot és a hullámvasutazást, mert nem lesz szükségünk arra, hogy a hihetetlen erővel ránk törő éhséget mihamarabb gyors szénhidráttal kelljen csillapítanunk. A szervezet cukorszükségletét optimális esetben teljes gabonafélékkel és zöldségfélékkel ajánlott fedezni. Azokat is csak a legszükségesebb mértékben feldolgozva. Friss és szárított gyümölcsfélék csak kis mennyiségben kiegészítésként szerepeljenek életünkben. A rostok, a zsírok és a fehérjék jelenléte jótékonyan lassítja az emésztést és a telítettséget is tartósabbá teszik. Ezért aztán a kiegyensúlyozott összetételű fogások nagyobb kielégülést nyújtanak.

Építsünk a földre

A kínai gyógyászat – aminek szerves részét képezi a táplálkozás – nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerek energetikájára, termodinamikai minőségére. Ennek megfelelően, ha az étkezésünket többnyire természetesen édes ízű (általában Föld elemű) élelmiszerek alkotják, megszabadulunk a desszert utáni sóvárgástól.

Az édességek iránti túlzott vágyakozást az is okozhatja, hogy kevés gabonát, hüvelyest és zöldséget fogyasztunk, vagy helytelen módon készítjük az ételeinket. A túl sós vagy fűszeres ételek fogások után jelentkező egyensúlyvesztett állapot kiegyenlítésére kívánja a szervezet az édes befejezést. Érzelmi feszültség esetén pedig ösztönösen megkívánjuk az édeset, mert átmenetileg megnyugtat és javítja a hangulatot.

Mindez azonban tényleg csak rövid időre szól és eléggé kockázatos is. A heves éhségrohamok és a csokoládé utáni vágy a Föld elem diszharmóniájának tipikus megnyilvánulási formája, pontosabban segélykiáltása.

Rágódjunk rajtuk többet

A teljes értékű gabonákból csak alapos rágással csalogathatjuk elő édes ízüket, ellenben túl gyorsan fogyasztva és elégtelenül megrágva inkább savasító hatásúak lesznek. Jó tudni, hogy az egész gabonaszem emésztése nehézségekbe ütközhet és kellemetlenségeket okozhat, ha előtte sokáig csak finomított termékeket fogyasztottunk, ezért türelemmel, fokozatosan vezessük be étrendünkbe.

A nagylelkű természet

Olyan bőkezűen ellát minket harmonizáló, édes ízű alapanyagokkal. Ezek semmilyen adalékanyagot nem igényelnek, mégis lágyan elringatnak minket. Ott van példának okáért a sütőtök, édesburgonya, kukorica, kókusz, gesztenye, kesudió, mandula, sótlan földimogyoró, egy- egy szem füge vagy datolya. Ezeket érdemes előtérbe helyezni, ezek jussanak eszünkbe először, ha megkívántunk egy kis édeset.

Kitartás

A markánsan édes ételek kioltják a finomabbra hangolt élelmiszerek édességének érzését. Bizakodásra ad azonban okot, hogy az agyunk és testünk többi része is képes változni, alkalmazkodni, megkedvelni az új helyzetet. Ezért eleinte türelemre lesz szükségünk, amíg az elkényeztetett ízlelőbimbóink képesek lesznek újból értékelni a természetesebb „édességeket”.

Emlékeztet ez arra, amikor valamilyen édesebb falat után egy savanykásabbat fogyasztunk, akkor az pillanatnyilag sokkal savanyúbbnak tűnik és képtelenek vagyunk érzékelni a finomságát és teljességét.

Az áthangolódást elősegíthetjük néhány napos böjttel, amivel két legyet is üthetünk egy csapásra, búcsút inthetünk néhány egészségtelen étel ízemlékének és még az ízlelésünk is felfrissül.

Nulla kalóriás itókák

Kellemes, meleg és gyakorlatilag energiamentes italok a teák. Legalábbis azok, amelyeket magunk készítünk el. Választhatunk fűszereset, virágosat (rózsa, lonc, gyerekláncfű), vagy egy kifejezetten édeskés rooibost. Az édesgyökér vagy a jázminpakóca (levele) pedig sok gyógynövénnyel, bogyóval, fűszerrel kombinálható.

Tisztázzuk magunkban az okot

Falánkabbak vagyunk, amikor nem pihentük ki magunkat rendesen, amikor frusztráltnak, csalódottnak, stresszesnek érezzük magunkat, unatkozunk, mert nincs motiváló kihívás az életünkben. És ilyenkor többnyire mégcsak nem is az egészségesebb nassolnivalók után nyúlunk.

Segíteni nem fognak, csak súlyosabbak leszünk tőlük, sőt még az esetleges gond is. Ezeket az indokokat tudatossággal felismerhetjük és némi önfegyelemmel könnyen legyűrhetjük, de nekünk kell rászánnunk magunkat, hogy megtegyük. Tapossunk ki másik utat a stresszcsökkentésre, hangulatfokozásra, lehetőleg egészségvédő vagy legalább nem ártalmas tevékenységek gyakorlásával. Ahogy helytelen a vigasztalásra fogyasztott, ugyanúgy kifogásolható a jutalmazásra használt édesség is. Próbáljuk ki helyette az élményajándékot, akár másnak szeretnénk örömet okozni, akár saját magunk erőfeszítéseit elismerni.

Lankadatlan figyelem

Cukor leselkedik ránk minden utcasarkon. A boltok polcain közvetlenül és finomított szénhidrát formájában. Éber érzékszerveinken keresztül állandón érnek minket csábítóbbnál csábítóbb ingerek. Folyamatosan jelen kell lennünk, ellenőriznünk a címkéket. Még akkor is, ha valamit jól ismerünk, mert bármikor történhetnek változások. Akkor is, ha nem is feltételeznénk, hogy tartalmazhat nem odaillő összetevőket. Egészségesebb életünk a tudatos bevásárlással kezdődik.

Egy kis távolságtartással

Ne tartsunk testközelben vagy nagyon könnyen hozzáférhető helyen nyalánkságokat. Legalább nagyobb erőfeszítést, több munkát végzünk a megszerzéséért. Sőt nagyobb esélyünk van közben jobb belátásra térni. Jelentősen csökkentjük a kísértést, ha egyáltalán nem tartunk otthon egészségtelen édességeket. Mondani könnyű. De megvalósítani sem olyan nagy ördöngösség.

Legyünk következetesek

Dicséretes, ha a hétköznapokban törekszünk kivédeni a cukor incselkedését, de valószínűleg nem dől össze a világ, ha egyszer elcsábulunk. Bocsássunk meg magunknak, és menjünk tovább. Ez nem ok arra, hogy feladjunk egy kivételesen becses célt.

Keressünk értékesebb alternatívát

„Vészhelyzet” esetére, vagyis amikor úgy érezzük, hogy azonnal szükségünk van egy kis édesre, legyen nálunk valami apróság az egészségesebb és természetesebb édességek közül. Így legalább némileg elvehetjük az élét a helyzetnek.

Különleges kihívás úrrá lenni a cukorfüggőség felett, viszont lépésről lépésre haladva magunk mögött hagyhatjuk. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu