0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem lesz halhiány karácsonykor

Az előző években megszokott kínálattal találkozhatnak idén is a karácsonyi halvásárok látogatói. A vásárlóknak ugyanakkor mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk, az élő ponty ára az előző évhez képest mintegy negyven százalékkal lesz magasabb, míg a feldolgozott hal még drágábban kapható az árusoknál.

Nincs egyszerű évük a hazai tógazdaságoknak, a rendkívüli aszály és a költségek drasztikus mértékű emelkedése alaposan rányomta a bélyegét a termelésre – írja a Magyar Nemzet. Az idén soha nem látott vízhiány alakult ki a hazai tógazdaságokban, az elmúlt két év aszályos időjárása miatt a halastavak vízszintje számos helyen vészesen alacsonyra csökkent, s vannak vizek, amelyek teljesen kiszáradtak. A haltermelőkre ráadásul a takarmányok mellett az üzemanyag és a villamos energia árának emelkedése is súlyos terhet rótt. Számos haltermelő az inputanyagárak miatt kénytelen volt visszafogni a termelést, mivel nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést. Emiatt az idén a megszokottnál jóval kevesebb hal kerülhetett ki a tógazdaságokból. 

A karácsonyi időszakban azonban ennek ellenére nem lesz hiány a magyar halból. 

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke szerint a magyar tógazdaságok az idén önként korlátozták a kivitelt, vagyis a korábbi évekhez képest nem vagy csak nagyon kis mennyiségben szállítanak külföldre halat. Egyedül busából és amurból folyik az export, mivel ezen növényevő halfajokra itthon alacsonyabb a kereslet.

A közelgő ünnepi szezonnal kapcsolatban a szakember a Magyar Nemzetnek elmondta: 

a karácsonyi időszakban minden nagyáruházban, vásárcsarnokban és egyéb árusítóhelyen megtalálható lesz a magyar hal.

Pontyból nem lesz hiány, az élő hal ára azonban mintegy negyven százalékkal magasabb szintre került. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben.

A nagyobb értékű halak közül harcsából fedezni fogja a kínálat a hazai igényeket, süllőből és csukából valamennyivel kevesebb kerülhet piacra a megszokottnál. A kínálathoz azonban valószínűleg a kereslet is igazodik majd. A megszokottnál magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják majd. Németh István szerint az idén – az előző évekre jellemző trenddel ellentétben – ismét az élő ponty fogyhat a legjobban. – Azok, akiknek ideje engedi, az idén az élő hal vásárlásával járnak a legjobban. A feldolgozott halfiléhez és halszeletekhez képest ugyanis jóval gazdaságosabban juthatnak kiváló minőségű magyar halhúshoz – fogalmazott a szakember. 

Németh István úgy véli, az élő hal minden bizonnyal az idősebb korosztály számára lesz vonzóbb ajánlat, míg a fiatal családok vélhetően az idén is az előre feldolgozott halfilét választják majd.

Míg a hazai halfogyasztásban az elmúlt években pozitív tendencia volt tapasztalható, a Covid-járvány előtti időszakban az egy főre jutó átlagos mennyiséget sikerült 6,7 kilogrammra emelni hazánkban, a pandémia miatt azonban ez a szint a múlt évben 6,4 kilogrammra esett vissza. Bár a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már nem befolyásolják a piacot, a magas árak azonban idén is visszafoghatják a keresletet. 

A Mahal várakozásai szerint minden bizonnyal csökkenni fog a hazai halfogyasztás, hiszen a viszonylag magas áron kapható ponttyal az árstoppal érintett baromfi- és sertéshús versenyez a fogyasztók kegyeiért. 

– Egyelőre nem látjuk, hogy hogyan alakul a kereslet az ünnepek alatt, elképzelhető azonban, hogy az év végére teljesen kiürülnek a halastavak. Így a jövő év elejétől egészen a kora nyári időszakig átmeneti halhiány alakulhat ki a hazai piacon – mutatott rá a szakmaközi szervezet elnöke. Németh István szerint a nyár közepén jelenhet majd meg a csarnokokban újra az élő hal, addig külföldi, fagyasztott áruval kell beérniük a fogyasztóknak. 

Forrás: Magyar Nemzet